Afbeelding
Beeld: Gemeente Zwartewaterland

Zwolsesteeg: van 'boerenweg' naar 'fietsstraat'

GENEMUIDEN - Regelmatig rijden automobilisten er 80 kilometer per uur of harder, maar de maximumsnelheid op de Zwolsesteeg is toch echt 60 km/u. De gemeente wil het hardrijden aanpakken en verlaagt de maximumsnelheid naar 30 km/u.

Toegegeven, wie wil scheuren, kan beter een andere weg opzoeken. De Zwolsesteeg bestaat naast asfalt voornamelijk uit scheuren, gaten en kuilen. Ook daar wil de gemeente wat aan doen.

Tegelijk met de verbetering van de weg gaat de gemeente voor een flinke make-over. De weg wordt een zogeheten fietsstraat.

De weg krijgt een fietspaduitstraling met roodbruin asfalt. Wethouder Maarten Slingerland: “Met het fietsveiliger maken van de Zwolsesteeg gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. Hiermee pakken we namelijk ook het te hard rijden op de Zwolsesteeg aan.”

De Zwolsesteeg staat op de agenda voor onderhoud en beheer omdat de weg in slechte staat verkeert, volgens de gemeente. “Dit groot onderhoud combineert de gemeente met het fietsveiliger maken van de Zwolsesteeg. Met Dorpsraad Kamperzeedijk, Polderbelangen en LTO is over deze plannen gesproken.”

Een fietsstraat is ingericht als fietsroute, maar auto’s zijn ook toegestaan. Wel zorgen het karakter en de inrichting van de fietsstraat ervoor dat automobilisten zich er niet helemaal senang bij moeten voelen: ze zijn te gast. “Op de Zwolsesteeg wordt extreem hard gereden”, weet Slingerland. “Metingen tonen aan dat bijna 60 procent van de weggebruikers harder rijdt dan de toegestane snelheid van 60 km/u. Ongeveer 20 procent rijdt zelfs harder dan 80 km/h.”

En daar wil de gemeente verandering in brengen. Niet alleen verandert het uiterlijk van de weg, ook busdrempels en kruispuntplateau’s moeten het scheurplezier naar een nulpunt brengen. “En door deze aanpassingen is het ook voor sluipverkeer niet aantrekkelijk om deze route te gebruiken”, voegt Slingerland toe. Voor het verlagen van de maximumsnelheid naar 30 km/u neemt de gemeente nog een apart verkeersbesluit.

De gemeente heeft ook de aanleg van een vrijliggend fietspad langs de Zwolsesteeg onderzocht. De weg zou dan min of meer intact kunnen blijven (of gemaakt worden). Maar die variant was niet haalbaar, legt Slingerland uit. “Omdat er te weinig ruimte is in de bermen. Daarnaast is het vanwege de slechte ondergrond ook een vrij kostbare zaak. We denken dat de fietsstraat een goed en veilig alternatief is. Wel roep ik de weggebruikers op om zich aan de maximumsnelheid te houden.”

De transformatie van de weg moet in het najaar van dit jaar plaatsvinden. De exacte planning maakt de gemeente later bekend. Wie wil reageren op de plannen, wordt daartoe uitgenodigd door Slingerland. Mensen kunnen dat tot uiterlijk 30 juni doen bij de gemeente. Meer informatie daarover is te vinden op www.zwartewaterland.nl/zwolsesteeg.

De huidige situatie.