Afbeelding
Foto: Erik Driessen

Wethouder reageert op raadsvragen: ‘Werk aan
industriehaven is een of twee dagen vervroegd'

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN - Het onderhoud aan de industriehaven is hooguit een of twee dagen eerder gedaan. Dat zei wethouder Maarten Slingerland donderdagavond in de raadsvergadering op vragen van BGZ-raadslid Eelko Felix. Die noemde het ‘wel heel bijzonder’ dat de haven voor publicatie in deze krant al netjes was. “Is dat een soort piepsysteem ofzo?”

Maar nee, daar is geen sprake van. “Wij kregen het bericht en onze mensen zijn direct gaan kijken”, legde Slingerland uit. “Toen is daar direct actie op gezet.” Het onderhoud stond al voor vorige week gepland, benadrukte hij. Dat het onkruid zo hoog groeide, wijt de wethouder aan het weer.

“We werken met levend materiaal en hebben te maken met de weersomstandigheden. Ik heb dat zelf in mijn eigen tuin kunnen zien. In de maanden april en mei was het koud en de onkruidgroei minimaal. Maar nu is het warm en regenachtig en dat zorgt voor een explosieve groei van onkruid.”

Die explosie was er op meerdere plekken. De gemeente gaat dan versneld naar centra en speeltuinen, volgens Slingerland. “Omdat we willen dat dat er netjes bij ligt. Maar dat zorgt er dan wel voor dat we iets later bij de industriehaven komen.”

Terwijl daar het onkruid sneller groeit, merkte hij op. “Daar komt zand tegen de damwand aan, dat zorgt voor een ophoping en dan gaat het sneller.” Maar dat de gemeente de haven laat verloederen, ontkent hij.

Laten we er geen gewoonte van maken

Dat was wel in eerste instantie de gedachte van Felix. Hij las deze krant en zag de foto waar het onkruid vrij hoog groeide. "Het lijkt nergens naar", vond het raadslid, dat stelde ook klachten te krijgen van mensen die gebruikmaken van de haven. "Dat het straatwerk niet netjes is, omdat dingen weer verzakken."

Het allermooiste zou zijn als er een 'oplossing voor de toekomst' komt, volgens Felix. "We innen vorstelijke havengelden, dan zou het wel heel mooi zijn dat we de haven er ook mooi uit laten zien."

'Sober en eenvoudig'

Maar daar is de raad zelf weer debet aan, betoogde Slingerland. "De gemeenteraad heeft gekozen voor een sober en eenvoudig kwaliteitsniveau. Het is een werkhaven en er wordt dan ook gewerkt. Wij zorgen ervoor dat de afgesproken kwaliteitseisen worden nagekomen."

Wel is er hier en daar inderdaad sprake van verzakkingen, erkende hij. "Dat wordt in het reguliere onderhoud opgepakt."

Volgens Slingerland zijn er af en toe gesprekken met gebruikers van de haven. "We proberen met elkaar de zaken netjes te houden", zegt hij. "Er komen ook weleens klachten van gebruikers. Dat pakken we dan op en gaan daar kijken. En eventueel worden daar ook werkzaamheden door ons uitgevoerd."

Slingerland las ook het artikel in deze krant. "Dat riep bij mij bepaalde gevoelens op", vertelde hij aan de raadsleden. "Het is mooi dat een journalist aan hoor en wederhoor doet, maar het is jammer dat dan alleen in de betaalde versie staat."

Dat was overigens zo met een reden: de gemeente kwam pas met een reactie ná de aangegeven deadline, waardoor die reactie pas op het allerlaatste moment toegevoegd kon worden in de krant.

Felix vond het 'mooi om te horen' dat de haven weer netjes is. "Maar laten we er geen gewoonte van maken", waarschuwde hij de wethouder over het onkruid.

De kapotte drinkwatervoorziening in de haven, waar deze krant ook over schreef, is door de gemeente vorige week gerepareerd. Die kwam niet ter sprake in de vergadering.

Wachthokjes

Wel ter sprake kwamen de wachthokjes bij de pont. Vorige week schreef deze krant dat die al maandenlang kapot zijn en dat daar na meerdere meldingen nog niets aan gedaan is. "Er zijn wel meer plekken waar je foto’s van kunt maken van iets dat kapot is", merkte Slingerland op.

Hij vertelde erbij dat die hokjes wel in de planning staan om gerepareerd te worden. "We proberen goed op onze eigendommen te passen", besloot hij. Afgelopen vrijdag werd de schade opgenomen.

Nog voor de zomervakantie moet dat opgelost zijn.