Het team achter verschillende GOV-activiteiten.
Het team achter verschillende GOV-activiteiten. Foto: Enrico Kolk

Moet de reclamebelasting na één jaar alweer worden afgeschaft? Gemeenteraad is verdeeld

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - Gemengde gevoelens. Dat is in twee woorden de verhouding tussen de gemeenteraad enerzijds en de Genemuider Ondernemers Vereniging (GOV) anderzijds. Lastiger is dat ook aan de kant van de GOV de gevoelens gemengd zijn.

Voor coalitiepartij PvdA is het helder. De reclamebelasting moet worden afgeschaft. "Niet alle ondernemers zijn tevreden, een aantal heeft bezwaar", constateert fractievoorzitter Astrid Dijkstra. Ze vindt het ook geen taak van de gemeente om reclamebelasting te heffen, dus dient ze een motie in om die af te schaffen. "Het is nu het moment om tot een nieuwe afweging te komen. Er ligt een mooie basis om activiteiten verder te organiseren, daarvoor is niet (langer) de steun van de gemeente nodig."

Ook John Smits (VVD) kijkt er op die manier naar. "Dit is een helder beeld", kijkt hij naar de evaluatie. "We moeten het inderdaad afschaffen en daar neerleggen waar het thuishoort: in Genemuiden."

Klaas van Olst (ChristenUnie) vindt dat de raad helemaal niet aan de beurt is. Volgens hem blijkt uit de conclusies van het rapport dat alleen bestuur en leden van de GOV aan de slag moeten. "Wij vinden de motie behoorlijk voorbarig", merkt hij op. "Het bestuur en de leden zijn nu aan zet."

Margreet Bosma van het CDA constateert dat 45 procent van de ondernemers niet gereageerd heeft in de evaluatie. "Dat vinden wij best wel veel." En als het op de bezwaren aankomt, dan zijn die ook niet helemaal terecht volgens haar. "Is er ooit een toezegging geweest dat iedereen gelijkelijk zou profiteren? Je moet het samen doen, samen opkomen voor het grote geheel."

Ze weet dan ook nog niet of ze de reclamebelasting wil afschaffen. Op haar verzoek wordt de motie dan ook aangehouden tot de vergadering van 1 juli.

Maar Eelko Felix (BGZ) denkt er weer anders over. "Ik lees hier klip en klaar in dat we er afscheid van moeten nemen", merkt hij. "Dit hoort bij de GOV zelf thuis, dus schaf het maar af."

Roel Withaar van Gemeentebelangen deelt die mening. Hij merkt op dat er zelfs verzekeringskantoren zijn, die de belasting moeten betalen. "Nu is het moment aangebroken dat de GOV haar eigen gang moet gaan en zelf contributie moet innen."

Klaas Huisbrink (SGP) probeert zijn collega's op andere gedachten te brengen. "Wij lezen het tegendeel", verrast hij al snel. "Ondanks de moeilijke tijd heeft de vereniging succes geboekt. Er zijn shoplichten geïntroduceerd en goede ontwikkelingen geweest. Nu heeft een groepje ondernemers bezwaar tegen de gang van zaken. Dat betreuren wij, want juist in deze tijd heb je elkaar nodig." En het kan, weet hij. "Bijna 100 procent van de industrie in Genemuiden is lid van de OKG."

Wethouder Maarten Slingerland schetst nog even de aanloop naar de oprichting van de GOV. Eerst was er weinig draagvlak, later weer wat meer. En Zwartewaterland is geen proefkonijn. "Er zijn zo'n 400 ondernemersfondsen in Nederland. En bij alle ondernemersfondsen is een substantieel deel tegen."

De conclusie is niet 'trek de stekker er maar uit', maar ook niet: 'het gaat allemaal goed', vertelt hij aan de raadsleden die vervolgens een waarschuwing krijgen. Geen braderieën, geen stoepverkopen, geen sfeerverlichting, geen bingo’s en geen acties zouden het gevolg zijn als de raad besluit om de reclamebelasting niet meer te gaan innen. Hij noemt het 'onverstandig om dit nu te heroverwegen'.

"Maar we zijn niet de GOV aan het opheffen", reageert Smits, als door een wesp gestoken. "Ik denk dat ze de braderieën zelf wel kunnen organiseren. Ik zet alleen vraagtekens bij het heffen van belasting om een vereniging in stand te houden."

En ook Dijkstra denkt er zo over. "Het is niet de bedoeling om de GOV op te heffen, maar om ondernemers in hun eigen kracht zetten. Bij mijn weten is het ingevoerd met de afspraak dat we na een jaar zouden evalueren. Dan moet je ook iets met de evaluatie."

Felix trekt, net als Huisbrink, een vergelijking met de OKG. "We zijn voor het afschaffen van de belasting, niet voor het afschaffen van de vereniging. De OKG kon het en daar innen we ook geen belasting voor. Dit gesteggel moeten we loslaten."

Maar Huisbrink is er nog niet zo zeker van. "Als we stoppen met deze actie, dan is het ten dode opgeschreven."

Bestuur

Of dat ook zo is, dat mag het bestuur van de GOV dan vertellen. Slingerland krijgt huiswerk: hij mag de bestuursleden vragen om een reactie. Als die er dan is, kan de raad weer verder praten. De bedoeling is dat er in de raadsvergadering van 1 juli een besluit valt over het al dan niet voortzetten van de reclamebelasting.