Het Eikoerei in 2018, een van de voorlopers van Genemuiden Kamerbreed.
Het Eikoerei in 2018, een van de voorlopers van Genemuiden Kamerbreed. Foto: Erik Eenkhoorn

Alle seinen groen voor Genemuiden Kamerbreed

(Vervolg van voorpagina)

Tenzij. "Het ergste wat ons zou kunnen overkomen is dat de anderhalve meter dan nog geldt. En stel, we moeten heel veel doen om te controleren op vaccinaties of negatieve testen, dan beginnen we nergens aan. Want testen voor toegang kan gewoon niet. Maar dat zijn de kleine dingetjes die we nog moeten wegpoetsen."

Een heel ander uitgangspunt dan vorig jaar, toen de eerste editie van het evenement gehouden zou worden. "Verleden jaar hebben we in mei de stekker er al uit getrokken", blikt Brouwer terug. "Nu hebben we de eerste week van juli nog een heroverweging. Maar we kunnen op het allerlaatste moment nog stoppen. Dan is het: volgend jaar beter."

Vooralsnog is het maken en uitvoeren van plannen volop bezig. "We zijn zelfs al begonnen kosten te maken", legt hij uit. En die kosten kunnen ook gemaakt worden. Vorig jaar waren er diverse subsidies toegezegd. Die konden meegenomen worden naar dit jaar, waardoor er nu al geld beschikbaar is.

"Er wordt een mooi evenement neergezet", belooft hij. "Het wordt een spektakel voor iedereen die ook maar waarvan houdt." En dat begint al met een, zoals Brouwer het omschrijft, 'spectaculair indrukwekkende opening' ‘s morgens. "Het evenement is dan geopend, dan bruist alles al. Er is genoeg te doen tussen half 11 en half 11."

Veel activiteiten concentreren zich op het Havenplein. "Daar komt een hele mooie streekmarkt en ook een middeleeuws dorp, Hanzecompagnie. Dat neemt een kwart van het Havenplein in beslag. En er komt een immens grote klimtoren, met de naam Himalaya. Die is 12 meter hoog." Dat alles wordt 'opgeleukt' met een flinke horeca-uitzetting, een springkussen en een straattheater. "We zetten ook een podiumtent neer, maar daar doen we overdag niks mee. Die is voor de avond."

Aan de Westerkaai moet een promenade komen, waar oude ambachten zichtbaar worden. "En richting de haven hebben we waterspelen. Ook de Vijf Gebroeders doet mee, met nog wat nostalgische schepen."

De hof van de familie Van Dalfsen is open voor zang en theater. "Om 17.00 stopt het geheel in het centrum en dan start Sela in de Grote kerk. Daar kunnen we niet allemaal naartoe, dus we gaan dan het Havenplein opruimen en inrichten. De horeca blijft dan de aanwezige mensen voorzien van eten en drinken met muziek. Bezoekers van Sela kunnen zich tegen 18.30 uur toevoegen om samen het avondprogramma in te gaan."

Dan wordt er, weet Brouwer, 'een hele mooie avond opgebouwd'. De drumband van Hasselts Fanfare is aanwezig, Lösse Eindties, onder leiding van Jerry Hoekman en daarnaast komt Hendrik Jan Bökkers optreden. De afsluiting is in handen van Scrum met Ierse muziek.

Verder zijn er die dag nog activiteiten in het Historisch Centrum Genemuiden, het Tapijtmuseum en De Meente. 't Olde Staduus is daarnaast de locatie voor het bekijken en beluisteren van oude films, verhalen, sketches en een quiz. "Save the date", roept Brouwer uit. "18 september."