Bloedprikpost

(vervolg van voorpagina)

De ontwikkelingen bij de trombosedienst hebben volgens de woordvoerder ook gevolgen voor de aantallen bezoekers van de diverse prikposten. "Zo ook die in Hasselt. We overwegen om deze redenen om een combi te maken met Zwartsluis, een keer per 14 dagen een uur prikpost. Maar voor beide plaatsen moet een locatie gevonden worden."

Maar, benadrukt hij, "het wordt dus nooit meer zoals voorheen. Veel trombosepatiënten in Hasselt komen vanuit aanleunwoningen, die kunnen niet meer komen. We bezoeken ze thuis in de meeste gevallen."

Voor de mensen die niet thuis bezocht worden, geldt dat zij naar een andere locatie moeten. "De patiënt kan naar Genemuiden, Stadshagen, Meppel, Zwolle, Nieuwleusen, of Staphorst. We begrijpen dat voor de patiënt de extra reisafstand belastend kan zijn. Om de reisafstand beperkt te houden zijn de geopende bloedafnameposten vanaf de meeste locaties in 10 minuten autorijden te bereiken."

Als patiënten om medische redenen niet in staat zijn om naar een bloedafnamepost te komen, dan kan de huisarts regelen dat Isala bij de patiënt thuis bloed af komt nemen.

Hasselters zijn niet blij met het besluit, blijkt uit een hevige discussie op Facebook. "Ben ik de enige die dit vreemd vind?", vraagt Bertine Brinkman zich af. Niet dus. "In Genemuiden vind ik het ook maar een krappe bedoening", reageert iemand. "Plus vervelend parkeren voor mensen die slecht ter been zijn." En een ander: "Handtekeningenactie opzetten, misschien helpt dat."

En het jaagt de gemeente op kosten, volgens Willy Tempelman van de Wmo-adviesraad. "Dit betekent weer een extra belasting voor veel mantelzorgers als zij met iemand naar Genemuiden moeten. En als iemand met de Wmo-taxi moet, kost dat extra tijd en geld."