Albert Flier: "Ik vond Frenkie maandagavond weer geweldig. Daar druipt de klasse vanaf."
Albert Flier: "Ik vond Frenkie maandagavond weer geweldig. Daar druipt de klasse vanaf." Foto: Tennekes

Derde zege Oranje: ‘Malen wordt een beetje gehyped'

(door Gerard Meijeringh)

ZWARTEWATERLAND - Het EK is in de tweede week beland. Wederom gaan we nabeschouwen met DESZ-trainer Pim Kaagman, Albert Flier (TC Sportclub Genemuiden) en oud-spits Richard Boerhof van Olympia ‘28.

Nadat Oranje donderdag met 2-0 zegevierde tegen Oostenrijk, was Oranje maandagavond met 3-0 te sterk voor Noord-Macedonië. Na afloop klonken er veel positieve geluiden over het spel van Donyell Malen. Veel voetbalkenners brachten naar voren dat bondscoach Frank de Boer in de achtste finale moet kiezen voor Malen in de basisopstelling. Kaagman vindt het allemaal wat overdreven.

Hype

“Ik vind dat hij een beetje gehyped wordt. Niemand had het erover na afloop, maar Malen begon heel matig in de combinatie met Memphis Depay. Maar natuurlijk heeft hij wel een paar mooie dingen gedaan. Tot mijn verbazing speelde Noord-Macedonië volop de aanval. Ze gaven veel ruimte weg achter hun verdeding. Ja, dan heb je wel wat aan Malen. Dan is hij goed met z’n snelheid. Malen is qua talent een betere voetballer en Wout Weghorst kun je heel goed in de zestien gebruiken als je de ballen voor het doel brengt.”

Zwaartepunt

Flier vindt dat de keuze voor Malen of Weghorst moet afhangen van de tegenstander. “Malen speelde maandagavond goed en was getergd. Hij brengt meer diepte, maar Weghorst heeft ook goede dingen gedaan. Waar ligt je zwaartepunt? Als je backs hoog staan, kun je ook prima met Weghorst spelen.” Als Portugal de eerstvolgende tegenstander wordt, zou Kaagman altijd met Malen gaan spelen. “Hij is snel en Portugal is kwetsbaar achterin. Maar het kan ook zijn dat je speelt tegen een mindere ploeg, zoals Zweden. Dan zou ik kiezen voor Weghorst."

Berekenend voetbal

Boerhof heeft een sterke voorkeur voor Malen. Hij zat maandagavond niet op het puntje van zijn stoel. “Ik vond het tegenvallen. Gelukkig had Frank de Boer niet gekozen voor een compleet ander elftal, maar ik had er meer van verwacht. Je zag toch weer dat berekenende voetbal. Ik zat voor de TV en zei: 'Toe maar. Er staat niets meer op het spel’. Zo was het ook bij de jongens. Automatisch sluipt er gemakzucht in. Je wilt geen kaarten oplopen en helemaal geen blessures. Het kon me allemaal niet bekoren, maar het resultaat telt.”

Kwetsbaarheid

Kaagman zag maandagavond de kwetsbaarheid van Oranje. "Ik vond de wedstrijd niet buitengewoon. Tegen Oostenrijk heeft Oranje de beste wedstrijd gespeeld. Tegen Noord-Macedonië werd er veel gecreëerd, maar we gaven ook veel weg. Ik vond De Ligt en De Vrij wat nonchalant. En Gravenberch was schandalig slecht. Hij heeft natuurlijk dit seizoen heel veel gespeeld en iedereen vindt dat hij moet spelen. Dat zorgt toch voor druk. En misschien is de tank wel leeg bij Gravenberch. Gapko was daarentegen super onbevangen. Hij viel sterk in.” Flier had bij vlagen genoten van het Nederlands Elftal. "Zo gaat dat vaak in het voetbal. Je kunt vaak niet de hele wedstrijd een heel goed niveau halen. Dat zie je ook bij andere ploegen op dit EK. Ik heb nog geen team gezien dat de hele wedstrijd geweldig was en ik kan ook zomaar geen ploeg aanwijzen waarvan ik zeg dat die Europees kampioen gaat worden. Ik vond Frenkie (De Jong, red) maandagavond weer geweldig. Daar druipt de klasse vanaf. Hij bepaalt alles, samen met Wijnaldum. Dat zijn de twee grote jongens van Oranje.”

Portugal

De kans lijkt heel groot dat Nederland in de achtste finale moet aantreden tegen angstgegner Portugal. "Of we kans hebben tegen Portugal? Dat denk ik zeker. Ze hebben drie goede spelers. Cristiano Ronaldo, Bruno Fernandez en Diogo Jota. Wij zijn zeker niet minder. Ik denk dat Portugal eerder bang is voor ons dan wij voor Portugal", zegt Boerhof. Kaagman denkt dat Portugal heeft geleerd van de wedstrijd tegen Duitsland. "Ze hebben tegen Duitsland verloren van het 5-3-2-systeem. Omdat Portugal 4-3-3 speelde, stond Gosens steeds volledig vrij. Als Portugal gaat nadenken, kunnen ze ook 5-3-2 gaan spelen. Dan lopen de backs tegen elkaar aan. Dan heb je meer aan Malen met zijn snelheid. Portugal is kwetsbaar centraal achterin. Dit Portugal is niet meer zo sterk als vier jaar geleden." Ook Flier is niet bang voor Portugal. "Ik denk niet dat Portugal ver komt. Van de sterke landen kun je denk ik het beste Portugal, Spanje of Engeland treffen. Italië is heel dynamisch, die kun je beter niet treffen. Frankrijk is voor ons gevaarlijk en België heb ik liever ook niet."