De sociale moestuin.
De sociale moestuin. Foto: Enrico Kolk

Gedeputeerde Roy de Witte krijgt een rondleiding door Hasselt

(door Enrico Kolk)

HASSELT - Gedeputeerde Roy de Witte is vrijdagmorgen op bezoek in Hasselt. Hij neemt een kijkje bij de sociale moestuin, laat zich in de speeltuin van de Willem Egbertsstraat informeren over de totstandkoming van die speeltuin en praat met vrijwilligers van de Buurtkamer Plus.

De Witte krijgt het verhaal van Hasselt te horen; min of meer een wederopstanding. Want volgens wethouder Harrie Rietman, die de gedeputeerde een rondleiding geeft, is het 'best bijzonder' wat er de laatste jaren in Hasselt allemaal gebeurde.

"Er was een soort gelatenheid", vertelt Rietman. "Iets van 'de winkels gaan alleen maar dicht'. Maar hier is wat veranderd, daar gebeurt wat. Burgers pakken zaken op."

Als voorbeeld noemt hij de stadscheques in Hasselt. "De gemeenschap heeft zelf de mooiste ideeën uitgezeefd", legt hij uit. "En nu komt er weer leven in de brouwerij, de stad gaat bruisen."

Dat is nog niet alles. "We zijn er nog lang niet. We hebben volop plannen met elkaar, maar dit is een fantastisch begin." En daarna moet het doorgaan, ook vanuit de burgers, volgens Rietman. "Je kunt wel eenmalig iets maken, maar als niemand zich verantwoordelijk voelt, dan wordt het niks."

En nu komt er weer leven in de brouwerij, de stad gaat bruisen

In de Willem Egbertsstraat voelt iedereen zich verantwoordelijk, legt buurtbewoner Sonja Danker uit. De buurt pakte in 2017 zelf de handschoen op om een speeltuin te gaan maken. "We hebben letterlijk alles met onze handen gerealiseerd", vertelt ze. "En we doen ook zelf het onderhoud, tijdens burendagen en NLDoet. Een bezige toestand."

Heel veel mensen denken dat de gemeente de speeltuin neergezet heeft, volgens Danker. "Maar we hebben het zelf gedaan. Elke stoeptegel is vier keer door onze handen gegaan." En er blijft altijd wat te wensen. "Wat we nog willen is een mooie kabelbaan. Daarvoor hebben we al een aantal centjes bij elkaar. Want het is prijzig, maar ons doel is wel om het nog mooier te maken."

De speeltuin is belangrijk voor de buurt, weet ze. "Vooral ook het elkaar ontmoeten, dat kan hier. Maar het nadeel is dat het tijdelijk is. Dat is iets dat ons aan het hart gaat. Wij hopen hier nooit gebouwd wordt, want het zou jammer zijn dat het ooit gaat verdwijnen."

Verschillende attributen kwamen er dankzij subsidies. De gemeente en Sport Overijssel zorgden voor voetbalgoals, maar ook 4D Stimuland leverde diverse bijdrages. Directeur Ingrid Jansen van Stimuland is meegekomen om te kijken wat er van gemaakt is. "We kijken naar de impact van de 4D-aanpak op de samenleving."

En de samenleving dat is het goede woord, volgens gedeputeerde De Witte. "De speeltuin is niet van de gemeente, die is van de wijk", lacht hij. "Dus de gemeente mag zich wel voor de kop stoten als ze hier woningbouw gaan ontwikkelen."

Hij noemt de wijk die zelf de speeltuin maakte 'een samenleving in het klein'. "Het is waardevol dat wij als provincie hieraan bij kunnen dragen. Ik ben trots dat jullie de schouders eronder zetten."

Sociale moestuin

Het sociale leven van de buurt speelt zich vooral af in de speeltuin, maar ook in de rest van Hasselt is er behoeft aan sociale contacten, zegt Jan Boxum even later in de sociale moestuin. Die is ontstaan vanuit Buurtkamer Plus. "We willen meer doen dan alleen de buurtkamer. En mensen vinden tuinieren leuk."

Verschillende organisaties sloten zich inmiddels aan bij het stuk groen dat binnenkort omgetoverd wordt tot sociale moestuin. Vanuit de Buurtkamer Plus zal daar dankbaar gebruik van gemaakt worden. "Wij koken ook op maandag en woensdag, alles vers", zegt Nanja Jansen.

En dat wordt mogelijk nog verser als de groenten straks uit de sociale moestuin komen. Ook daar kijkt De Witte rond. “Als het hier straks gaat groeien en bloeien, dat is toch prachtig”, merkt Rietman op.

Veerpoort

Het bezoek van De Witte wordt afgesloten bij de wederopbouw van de Veerpoort. "Eigenlijk bouw je de stad terug", zegt Rietman. "We doen er ook een tijdcapsule in, met het verhaal van leerlingen van het basisonderwijs van dit moment. En we spreken af dat die over honderd jaar opengemaakt wordt." De Witte kijkt rond en komt dan maar tot één conclusie: "Vakmanschap."

De speeltuin.