Afbeelding
Archieffoto: Bas Wilberink

Ophef over 'stiekeme actie': vastzetten van de twee Kolksluisbruggen door Rijkswaterstaat

(door Enrico Kolk)

ZWARTSLUIS - Rijkswaterstaat zette in de nacht van donderdag op vrijdag de Kolksluisbrug en bijbehorende fietsbrug vast. Dat leidde tot veel reactie. Voorzitter Roel Schurink van de Nationale Sleepbootdagen omschrijft het vastzetten van de Kolksluisbrug als een 'stiekeme actie'.

Volgens Rijkswaterstaat zijn zowel de fietsbrug als de autobrug vastgezet doormiddel van een boutverbinding. “Dit kan - mochten er in de toekomst andere afspraken gemaakt worden - ongedaan gemaakt worden, waardoor de brug weer open en dicht kan”, volgens de Rijkswaterstaat.

En daarover is wel overeenstemming in de verklaring van de gemeente. “We hebben onmiddellijk contact gezocht met Rijkswaterstaat. Onze contactpersoon daar verzekerde ons dat de maatregel niet-onomkeerbaar is en dat zij de gesprekken met de initiatiefnemers die de brug willen ophouden worden voortgezet. Wij vertrouwen erop dat dit zal gebeuren.”

Het is al langere tijd gedoe met de brug. Het team van de Nationale Sleepbootdagen moet, net als de twee afgelopen edities, de route van de verlichte avondvaart omgooien. Dat kan door de Meppelerdiepsluis. “Ik heb hele goeie contacten wat dat betreft met Rijkswaterstaat”, vertelt voorzitter Roel Schurink. “Maar de Kolksluisbrug is altijd een probleem.”

Dat de brug nu vastgezet werd, was voor hem een verrassing. “Ik dacht: het is weer zover”, zegt hij. “Ik wist van niks.” In eerdere jaren had hij al contact met de gemeente over de brug. “We hebben altijd tegen de gemeente gezegd: je moet erachteraan. En de gemeente heeft toegezegd dat ze met Rijkswaterstaat in gesprek waren.”

Als het moet, pak ik de slijptol

De gemeente stelt niet op de hoogte te zijn gebracht, volgens Rijkswaterstaat was dat wel het geval. “Zoals gebruikelijk heeft de aannemer betrokkenen – zoals gemeente, hulpdiensten en direct omwonenden – tijdig op de hoogte gesteld van de werkzaamheden”, stelt Rijkswaterstaat. Niet waar, zegt de gemeente in een verklaring. “De gemeente was vooraf niet op de hoogte gebracht van de datum van de werkzaamheden.”

De brug ging ook de voorgaande twee edities van de Sleepbootdagen niet meer omhoog. “Maar ik heb altijd nog hoop gehad”, zegt Roel Schurink. En eigenlijk is die hoop nu wel een beetje over. “Maar als het moet, pak ik de slijptol.”

Over de Grote Kolksluis gaan de fiets- en autobrug niet meer open voor het vaarverkeer, vertelt Rijkswaterstaat. "Hierover heeft in september 2020 afstemming plaatsgevonden met de gemeente.” De bruggen werden sporadisch bediend, zegt Rijkswaterstaat. "Zo'n 10 keer per jaar en alleen voor recreatievaart. De op circa 500 meter nabijgelegen Meppelerdiepsluis is het gehele jaar toegankelijk. Omdat het operabel houden van de bruggen zeer kostbaar is én de vaarweg via de Meppelerdiepsluis altijd toegankelijk is, is nu de afweging gemaakt om de bruggen vast te zetten.”