Gemeenteraad blij met daling van rioolheffing

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - Dat de rioolheffing voor komend jaar naar beneden gaat, leverde enthousiaste reacties op tijdens de gemeenteraadsvergadering.

"Voor 2022 geeft dit een forse lastenverlichting voor onze inwoners", zei Klaas Huisbrink van de SGP. "We waren altijd één van de duurste gemeentes als het ging om de rioolheffing."

Ook Gemeentebelangen is er over te spreken. "Dat is mooi meegenomen want op andere vlakken zullen er vast wel weer hogere kosten zijn", merkte Roel Withaar op. “Er is goed op de winkel gepast”, concludeerde Tamme Spoelstra van de ChristenUnie.

"Hoopgevend toiletteren", verkondigde BGZ-raadslid Kira Fijn. "Op zich een hele opluchting….maar is het hanteren van andere systematiek verstandig? Op papier lijken kosten zo gedrukt, maar komen niet overeen met de herinvesteringen die nog gedaan moeten worden en die in de toekomst zich blijven voordoen. Houden we ons zelf zo niet voor de gek en is er volgend jaar niet toch sprake van hoge nood?"

En dat vroeg ook Margreet Bosma (CDA) zich af. Ze sprak van een 'mooi cadeau van het college in het laatste regeringsjaar'. "Maar lopen we niet een te hoog risico op het op een later tijdstip moeten verhogen van de rioolheffing?"

Er wordt niet beknabbeld op de kwaliteit, stelde wethouder Maarten Slingerland de fracties gerust. "Er gaat niets veranderen qua programma, maar we gaan er op een andere manier mee om qua financiering."