Reclamebelasting te hoog ingeschat

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN - Er was 35.000 euro aan reclamebelasting verwacht voor 2020. Dat bedrag, dat de gemeente int, zou rechtstreeks naar de GOV vloeien. Die kan van dat geld onder andere activiteiten organiseren en het centrum opfleuren. Maar er is een klein streepje door de rekening gekomen.

Want die 35.000 euro is er namelijk niet gekomen. "Uiteindelijk is er in de jaarschijf 2020 een bedrag van circa 25.000 euro aan reclamebelasting opgelegd", schrijft wethouder Maarten Slingerland aan de gemeenteraad. "In de praktijk bleek dat het begrote bedrag bij het opstellen van de begroting 2020 te ruim was ingeschat."

Hoe het kan dat er een te ruime inschatting was gemaakt, wordt niet duidelijk uit de memo van de wethouder. Wel is het inmiddels gecorrigeerd. "Bij vaststelling van de verordening reclamebelasting is het bedrag dan ook aangepast aan de praktijk en met 10.000 euro naar beneden bijgesteld vanaf de begroting 2021", aldus Slingerland.

In totaal hebben 75 ondernemers een aanslag gekregen voor de reclamebelasting, die onder druk staat. Die moeten samen in totaal 24.356 euro overmaken aan de gemeente, die dat vervolgens op de rekening van de GOV deponeert.

Ondanks de protesten hebben bijna alle ondernemers wel hun belasting betaald. Er moet nog 954 euro binnenkomen, de rest is al overgemaakt.

Uit de evaluatie blijkt dat niet alle ondernemers die belasting ook willen betalen. "Betwist kan worden of het logisch is dat ondernemers gevestigd aan de Klaas Fuitestraat en de Prinses Irenestraat onderdeel uitmaken van de kernzone", staat in de evaluatie. "In veel gevallen staat het centrum centraal en ligt de focus minder op ondernemers in de andere winkelgebieden binnen de kernzone. Dit is te meer wrang aangezien enkele van de ‘grootste’ ondernemers, die de meeste belasting betalen, zijn gevestigd aan de Klaas Fuitestraat."