Een beeld van de wedstrijd tussen Sportclub Genemuiden en Ajax.
Een beeld van de wedstrijd tussen Sportclub Genemuiden en Ajax. Foto: Helmich Lubberts

Ajax winnaar van geslaagde zesde editie Edel Grass U14 Talent Tournament

GENEMUIDEN - Ajax is zaterdag winnaar geworden van het Edel Grass U14 Talent Tournament. De Amsterdammers waren in de finale met 2-0 te sterk voor PEC Zwolle. De organisatie kijkt terug op een geslaagd toernooi. “Het was een fantastische dag”, aldus Raymond van Dijk.

Onlangs werd bekend dat het jeugdtoernooi van Sportclub Genemuiden toch door zou gaan. De coranacrisis leek lange tijd roet in het eten te gooien. Vorig jaar ging het evenement niet door. Ook dit jaar waren er twijfels. Maar bij de organisatie groeide de laatste tijd de hoop toen het snel ging met de versoepelingen. Maar is het in deze coronatijd wel verantwoord om zo'n toernooi te spelen? FC Twente vond van niet en trok zich terug. FC Emmen werd gestrikt als vervanger. NEC was de vervanger van AZ, dat moest afzeggen vanwege blessures.

Blikvanger 

Ajax was de grote blikvanger van het toernooi. Het meedoen van de club uit Amsterdam was een mooi succes voor de organisatie. Vorig jaar stond Ajax al op de deelnemerslijst, maar toen ging het evenement niet door. Ajax meldde zichzelf aan voor het jeugdtoernooi van Sportclub Genemuiden. 

Voor de jeugdspelers van Sportclub Genemuiden was het prachtig dat ze het toernooi mochten openen tegen Ajax. Dat het publiek weer welkom was, gaf alles nog wat extra cachet. “Rondom het veld stond het vol met publiek. Uiteraard wel netjes op 1,5 meter”, aldus Van Dijk.

Kranig geweerd

Raymond van Dijk: Ik denk dat we straks een wachtlijst gaan krijgen.

De acht deelnemende ploegen werden verdeeld over twee poules. In poule A speelden Sportclub Genemuiden, Ajax, NEC en FC Groningen. In de andere poule zaten Vitesse, FC Emmen, FC Utrecht en PEC Zwolle. Sportclub Genemuiden deed het prima in poule A. De ploeg ging als een komeet van start. 

“Binnen zes minuten stond Genemuiden met 2-0 voor. ‘Wat gebeurt hier’, dacht ik. "Uiteindelijk kon Ajax het nog wel rechtzetten, Ajax won met 2-3. Sportclub Genemuiden heeft zich kranig geweerd.” In de poulefase kon de ploeg prima meekomen tegen BVO’s. Na de nederlaag tegen Ajax was Vitesse met 1-2 te sterk. Daarna werd met 0-1 verloren van PEC Zwolle. In de strijd om de vijfde en zesde plek ging de jeugd van Sportclub Genemuiden wel fors onderuit. “Toen was de kaars uit. Het was natuurlijk erg warm”, aldus Van Dijk.

Goed rapportcijfer

Ajax was in de finale met 2-0 te sterk voor PEC Zwolle. FC Groningen won de kleine finale van FC Utrecht (1-0) en eindigde als derde. De organisatie mocht ook dit keer weer diverse complimenten in ontvangt nemen van deelnemende teams. Vitesse liet weten ook volgend jaar graag te willen komen. De Arnhemmers wonnen het toernooi in 2016. 

“Daarna zijn ze niet weer geweest. Dat had te maken met de vakantie”, aldus Van Dijk. Ajax deelde als cijfer een 9 uit aan de organisatie. “Deze mensen waren hier nog nooit geweest. Ze keken hun ogen uit.”

Fantastische dag

De organisatie kijkt zeer tevreden terug. “Het was een fantastische dag. Alles is prima verlopen. Er waren geen ernstige blessures en het weer was fantastisch. We hebben het hoofdveld vier keer gesproeid. Dat bracht de temperatuur wel 10 graden omlaag. Wel zo prettig voor de spelers en ook voor de toeschouwers.”

Wachtlijst 

Vanwege corona had Sportclub Genemuiden dit keer acht teams uitgenodigd. Volgend jaar doen er weer twaalf voetballende teams mee. De werkzaamheden van de organisatie voor de komende editie start na de bouwvak. Van Dijk verwacht dat er wederom veel belangstelling zal zijn van clubs. 

“Nu Ajax heeft meegedaan, zal je zien dat PSV en Feyenoord ook graag mee willen doen. PSV heeft vorige week nog gebeld. Ik denk dat we straks een wachtlijst gaan krijgen.” Zeker is dat er komend jaar weer buitenlandse teams gaan meedoen. “We hebben goede contacten met Fulham en ook met Anderlecht”, besluit Van Dijk.