Afbeelding
Archieffoto: Bas Wilberink

Rijkswaterstaat biedt excuses aan

(door Enrico Kolk)

ZWARTSLUIS - Rijkswaterstaat heeft haar excuses aangeboden voor het gebrek aan communicatie rondom het vastzetten van de Kolksluisbrug. Dat vertelde wethouder Gerrit Knol donderdagavond in de raadsvergadering. Verschillende raadsleden hadden geen goed woord over voor de actie van Rijkswaterstaat. 

“Onaangenaam verrast”, stelde Klaas Eenkhoorn (PvdA) te zijn na het bericht over de brug. "In hoeverre neemt Rijkswaterstaat onze inwoners en gemeente serieus?", vraagt hij zich af. De Kolksluisbrug is vastgezet met bouten, legde Knol uit. “Dus het kan ongedaan gemaakt worden.” 

John Smits (VVD) vroeg zich af of het college dan ook van plan was dat zo snel mogelijk te doen. “Dat kan op elk gewenst moment”, pareerde Knol, die daarmee aangaf dat de gemeente niet direct actie onderneemt.

De gemeente was er niet van op de hoogte dat Rijkswaterstaat de brug zou vastzetten. “De organisatie van de Sleepbootdagen ook niet”, wist Knol te melden. Hij gaat met Rijkswaterstaat in gesprek. “Maar dat is in het totaal van alles wat er speelt rondom de Kolksluis”, aldus de wethouder.
Want ook het onderhoud laat te wensen over. Volgens Margreet Bosma (CDA) verloedert de omgeving, mede omdat Rijkswaterstaat 'de boel' niet onderhoudt. “Dat gaan we zelf oppakken”, meldde Knol. De kosten daarvoor worden gedeclareerd bij Rijkswaterstaat.

Bosma vroeg ook of de sluis niet eens moet worden aangemerkt als erfgoed. Dat lukte niet landelijk, daarom is de gemeente een traject gestart om de Kolksluis op de gemeentelijke monumentenlijst te zetten.

Commotie

Vorige week ontstond commotie omdat Rijkswaterstaat de brug vastzette zonder enige communicatie daarover. “Zoals gebruikelijk heeft de aannemer betrokkenen – zoals gemeente, hulpdiensten en direct omwonenden – tijdig op de hoogte gesteld van de werkzaamheden”, stelde Rijkswaterstaat toen. De gemeente ontkende dat in een verklaring. “De gemeente was vooraf niet op de hoogte gebracht van de datum van de werkzaamheden.” 

Zowel de fietsbrug als de autobrug zijn vastgezet met een boutverbinding. “Dit kan - mochten er in de toekomst andere afspraken gemaakt worden - ongedaan gemaakt worden, waardoor de brug weer open en dicht kan”, volgens Rijkswaterstaat. Maar voorlopig blijven de bruggen naar beneden.