Dertien ondernemers willen niet langer reclamebelasting betalen

(door Enrico Kolk)

GENEMUIDEN - Namens dertien Genemuider ondernemers spreekt Johan Snel donderdagavond in tijdens de raadsvergadering. Kern van het betoog: zij willen geen reclamebelasting betalen.

"Met verbazing lezen we in de reactie van het bestuur dat men de werkwijze van het bureau BRO in twijfel trekt. Zo had men graag gezien dat het bestuur, oprichtingscomité, betrokken ambtenaren en wethouder waren geïnterviewd. Wanneer dat was gebeurd, zou het ons inziens geen onafhankelijk onderzoek zijn geweest. En dat was nou juist de bedoeling", stelt Snel. 

"Blij zijn we dan ook met dit rapport en gelukkig legt het onafhankelijke bureau BRO dan ook een aantal pijnpunten op tafel. Een oplossing in deze wordt benoemd: de ondernemers die het verplichte karakter hekelen vrijstellen van de omstreden belasting. Jammer genoeg lezen we dit nergens terug in de reactie van het bestuur."

Hij roept de raad op om de reclamebelasting af te schaffen. "Besef alstublieft heel goed dat, wanneer u als raadslid de reclamebelasting in stand houdt, u eigenlijk beslag legt op een gedeelte uit kassalade van de vrijwillige ondernemer."

Raadslid Eelko Felix van BGZ vraagt Snel of hij dan de kernzone (de zone waarin winkels reclamebelasting moeten betalen) wil verkleinen of ondernemers los vrijstellen. Dat laatste heeft de voorkeur, volgens Snel. Op pagina 7 is het raadsdebat over het onderwerp te lezen.