Kajsa Ollongren, Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Kajsa Ollongren, Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Foto: Arenda Oomen Fotografie

Gemeente krijgt 1,6 miljoen euro extra voor de jeugdhulp

ZWARTEWATERLAND - 1.660.100 euro. Dat is het bedrag dat het Rijk extra overmaakt naar de gemeente voor de jeugdzorg. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties schrijft dat aan de Tweede Kamer.

Het Rijk, dat in 2015 onder andere jeugdzorg op het bordje van gemeenten neerlegde, stelde al eerder voor drie jaar extra geld beschikbaar voor jeugdzorg. “Maar daarmee poetsen we de tekorten bij lange na niet weg”, benadrukte wethouder Maarten Slingerland in 2019. 

Hij wees in de afgelopen jaren steeds op tekorten en onzekerheden rondom het budget voor de jeugdzorg. Regelmatig moest er geld bij en dat kon niet uit het daarvoor bedoelde 'potje'. Ook andere gemeenten klaagden bij de Rijksoverheid over het geldtekort voor de jeugdzorg. 

Op 18 mei heeft een zogeheten Commissie van Wijzen uitspraak gedaan en advies gegeven over het geschil tussen Rijk en gemeenten over de structurele financiering van de jeugdzorg. 

“Naar aanleiding van de uitspraak is het kabinet in gesprek gegaan met gemeenten waarna besloten is dat het kabinet volgend jaar 1,314 miljard euro extra beschikbaar stelt aan gemeenten voor de tekorten vanwege de jeugdzorg”, schrijft Ollongren in de brief aan de Tweede Kamer. 

Eenmalig

Zwartewaterland krijgt van dat bedrag dus 1.660.100 euro in 2022. Of er daarna weer geld beschikbaar komt, is nog de vraag. “Een nieuw kabinet zal moeten besluiten over de structurele financiën en noodzakelijke aanpassingen aan het jeugdhulpstelsel om de jeugdzorg in de toekomst effectief en beheersbaar te houden”, stelt Ollongren.

Het Rijk en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) gaan in samenwerking met andere betrokken partijen (cliënten, aanbieders en professionals), aan de slag met het opstellen van een Hervormingsagenda. 

“Deze agenda bestaat uit de combinatie van een set van maatregelen en een financieel kader waarmee een structureel houdbaarder jeugdstelsel wordt gerealiseerd”, aldus de minister.