Afbeelding
Noa Blei

Pep en strips

(door Jan Blei)

Ik ben groot gegroeid met de stripbladen ‘Sjors en Sjimmie’ en ‘Pep’. Mijn voorliefde voor ruimtevaart, astronomie en buitenaards leven is ongetwijfeld aangewakkerd door de stripverhalen van ‘Tanguy en Laverdure’, ‘Kuifje’ en ‘Mortimer en Blake’. Verhalen die verschenen in de Pep.

Er is één graphic in de verhalen van ‘Tanguy en Laverdure’ die op m’n netvlies geprint staat. Het gaat om de afbeelding van een UFO, een onbekend vliegend object, die me al m’n hele leven achtervolgt. Dat ene prentje (ik weet niet meer uit welk album) heeft iets in me wakker gemaakt dat nooit meer is verdwenen. Nu wereldwijd de aandacht voor het UFO fenomeen toeneemt, en gerespecteerde media de lacherige toon vaarwel zeggen, zoek ik met ‘ziel en zaligheid’ het (PEP) prentje terug dat begin jaren zestig mijn verbeelding triggert en teruggevonden kan worden in één van de PEP bladen uit die dagen. Gelukkig worden de jaar-edities van de PEP (via Marktplaats) nog altijd tegen aanvaardbare prijzen aangeboden, en ga ik ervan uit dat ik mijn UFO prentje terug vind.

Strips, wie heeft ze niet verslonden? Natuurlijk had ik zo mijn favorieten. Michel Vaillant, een soort Max Verstappen in stripvorm, verslind ik met huid en haar. De man is een geniaal coureur die alle tegenslagen overwint, uitgroeit tot de held van de ‘24 uur van LeMans’ en de ‘zwart-gemaskerde racer’ naar de gallemiezen rijdt. Zijn tegenhanger in de lucht is Dan Cooper, een Canadese piloot en astronaut, die ook de nodige, fantastische avonturen beleeft. Via de PEP kom ik later in aanraking met de avonturenreeks van ‘Mortimer en Blake’. Verhalen over Alantis, en andere mysterieuze zaken die mijn verbeelding op hol doen slaan.

En wat te denken van de ‘Suske en Wiske’, met legendarische characters als Lambik, Jerommeke, tante Sidonia, Barabas en Schanulleke. Onbetaalbaar goed geschreven en getekend. Honderdduizenden zijn ermee groot gegroeid en hebben de reeks nog altijd ergens op zolder liggen, of in de boekenkast staan.

Kuifje, nog zo’n wonderbaarlijk ding, met hoofdrolspelers die al net zo legendarisch zijn: kapitein Haddock, z’n wiskie slurpende kompaan, professor Zonnebloem, of de speurneuzen Jansen en Jansen. Prachtige creaties, en laten we ook Bobby niet vergeten.

Met genoegen haal ik ze weer tevoorschijn uit de kelders van m’n bewustzijn, en voeg er graag nog een paar aan toe: Archie, Toenga, Billie Turf, Guust Flater en Lucky Luke. Later, veel later, verdwaal ik in Tolkien, Mulisch, Zafon, Wolkers en andere literaire grootheden. Zo gaan de dingen.

Maar diep, heel diep van binnen zal er altijd het ‘weten' zijn dat het ooit begon met die prachtige serie onvergeetbare strips. Haal ze vooral nog eens uit het stof, en blader terug, het is echt de moeite waard.