Pim Kaagman: "Italië heeft een heel compleet elftal.
Pim Kaagman: "Italië heeft een heel compleet elftal. Foto: Tennekes

Albert Flier, Pim Kaagman en Richard Boerhof zetten in op EK-finale Engeland-Italië

ZWARTEWATERLAND - Het EK is verder gegaan zonder Oranje en inmiddels zijn ook Frankrijk, Duitsland, België en Portugal naar huis. Wie gaat er vandoor met de winst en wie wordt de nieuwe bondscoach van Nederland? Even bijpraten met DESZ-trainer Pim Kaagman, oud Olympia '28-spits Richard Boerhof en Albert Flier (TC Sportclub Genemuiden).

Engeland

Even terug naar de laatst gespeelde EK-wedstrijd. Engeland-Oekraïne. “Of ik heb genoten? Jawel, al was het wel een eenzijdige wedstrijd. Maar Engeland heeft wel een aardige ploeg, maar ze zijn achterin wel kwetsbaar”, zegt Kaagman. “Engeland begon goed. De eerste kans was meteen een doelpunt. Toen kregen ze vleugels. Het spel van Engeland is niet spectaculair, maar ze geven niet veel weg. Ze spelen volwassen. Het is een goed team en fysiek ijzersterk”, vindt Flier. 

Engeland is niet de favoriet van Boerhof. “Maar ze voetballen wel goed en komen wat betreft het scoren wel los. Engeland is nog nooit Europees kampioen geweest. Het is ook wel een keer leuk als zo’n ploeg wint”, aldus Boerhof. De oud-spits van Olympia ’28 heeft sympathie voor de Denen, maar ziet Denemarken niet winnen in de halve finale tegen Engeland. “Engeland is de favoriet. Ik geef Denemarken weinig kans. Al hoop ik wel dat Denemarken wint. Ik heb altijd sympathie voor de underdog. Het kan raar lopen. In ben in 1992 naar het EK in Zweden geweest bij de wedstrijd Nederland-Denemarken. Nederland dacht het wel even te kunnen redden. We weten hoe dat is afgelopen.” Ook Flier denkt dat de halve finale het eindstation is voor de Denen, ondanks het feit dat de ploeg in een ‘flow’ zit. Kaagman zet ook z’n geld op Engeland. “Normaal gesproken gaat Engeland door, maar ik denk wel dat het beste collectief wint. En de Engelsen hebben geluk dat ze bijna alles thuis spelen.”

Genieten van Italië

De drie hebben genoten van Italië. “België-Italië was een mooie wedstrijd en van een hoog niveau. In deze wedstrijd zag je het collectief winnen. Italië heeft een heel compleet elftal. De ploeg heeft een geweldig centrum. Achter staat het als een huis, het zit goed in elkaar. En ze hebben geluk dat het middenveld en de aanval ook goed in balans is. Het is wel heel jammer dat Spinazzola geblesseerd is geraakt. Dat is echt een geweldige speler”, aldus Kaagman. “Er zit passie in bij Italië. Dat zie je al bij het volkslied. Daar druipt de wil om te winnen vanaf. En alles wordt gevierd als een goal. Als een schot wordt geblokt, wordt dat gevierd. Heel mooi om te zien. Daarnaast hebben ze ook nog een paar creatieve spelers die een doelpunt kunnen maken, goed doorkomen of goed kunnen schieten vanaf de zestien. Het is echt een compleet team”, zegt Flier. 

Chiellini

Boerhof heeft genoten van de Italiaanse verdediger Chiellini. “Hij ging geweldig te keer. Hij buffelt maar en lacht maar. En je ziet dat die Italianen achterin de bal niet zomaar wegschieten. Er zit altijd een gedachte achter. De Italianen spreken me aan”, aldus Boerhof, die denkt dat Italië gaat afrekenen met Spanje in de halve finale. “Spanje stelt geen reet voor. Het is droevig om naar te kijken. Het is niet om aan te zien.” Kaagman vindt dat Spanje wel is gegroeid in het toernooi. "Maar ik denk dat ze niet gaan winnen van Italië. Spanje heeft veel kwaliteit, maar het komt er niet uit. Bij Italië is dat wel het geval." De drie EK-volgers hebben ieder Italië als favoriet. "Nog steeds", zegt Flier. Als je kijk naar de passie en het spelbeeld van de wedstrijden. Ik denk dat de finale Engeland-Italië wordt." Dan zullen er weinig Italianen op de tribune zitten vanwege de strenge coronamaatregelen. "Maar dat gebruikt Italië gewoon als motivatie als ze het zo voelen dat ze worden uitgesloten." 

Nieuwe bondscoach

Wat voetballend Nederland erg bezighoudt, is wie de nieuwe bondscoach gaat worden. "Van Gaal gaat het niet doen. Die heeft veel te veel praatjes. Dat werkt niet", is de overtuiging van Flier. Boerhof heeft ook z'n twijfels. Van Gaal 'Zijne Koninklijke Hoogheid' stelt zoveel eisen. Ik heb ook de naam Henk Fraser gehoord. Die vind ik niet verkeerd. De spoeling is dun." Kaagman vindt Van Bronckhorst een 'geweldige kandidaat'. "Bij Feyenoord heeft hij het heel goed gedaan. Hij heeft Kuyt goed aangepakt en Van Persie weer aan het voetballen gekregen. Hij kan wel met karakters omgaan en is ook niet te beroerd om te leren. Je moet er een goede assistent bijzetten. En je kunt er ook nog voor kiezen om Van Gaal eerst bondscoach te maken en Van Bronckhorst in opleiding als assistent." Ook Flier vindt Van Bronckhorst een goede kandidaat. "Het is een goede trainer. Hij is jong, brengt nieuw elan en heeft bagage als trainer. Het is cruciaal wie hij om zich heen verzamelt." Boerhof ziet Van Bronckhorst niet zitten. "Dan krijg je precies hetzelfde als bij De Boer. Ik denk dat hij gezag mist en je moet nu echt iemand hebben die ver boven de groep staat."