Boerenactiviteiten

REGIO - De boeren van IJsseldelta Boert Bewust pakken deze zomer uit. Op de boerderijen moeten het gaan bruisen met allerlei activiteiten. "Voor jong en oud is er van alles te zien en te beleven", is de belofte.

"Zo kun je lekker verdwalen in een maisdoolhof, de boerderij ontdekken met een rondleiding van de boer of boerin of zelf meewerken op de boerderij. Kalfjes voeren, meerijden op de trekker of de koeien uit de wei halen, het kan allemaal. Voor de avonturiers is er een speciale natuursafari waarbij je de Big Five van de Pieperpolder gaat spotten. Tijdens de workshop ‘Schilderen op de boerderij’ maak je een eigen kunstwerk en neem je dit mee naar huis", klinkt de boodschap.

De Boert Bewust-deelnemers in de IJsseldelta organiseren regelmatig activiteiten op hun erf om verbinding te maken tussen boeren en samenleving. Veel van de activiteiten zijn ook gericht op kinderen zodat zij zelf zien en leren waar hun eten vandaan komt. Alle informatie over de activiteiten en het aanmelden daarvoor is te vinden op de website www.ijsseldeltaboertbewust.nl/
activiteiten.

Vliegende waterstofboot al snel uit de race in Monaco

MONACO - Studenten van de Technische Universiteit (TU) Delft, waaronder Gerben Rijpkema uit Hasselt, hadden een wereldprimeur met hun waterstofboot die vliegt over de golven. "Helaas heeft de boot vrijdag grote schade opgelopen in de elektrische systemen tijdens de wereldkampioenschappen in Monaco waardoor we niet meer verder kunnen varen", laat het team weten.

Na een goede start van de coastal challenge, het tweede onderdeel van de kampioenschappen, klapte de vliegende waterstofboot hard op het water tijdens een ongelukkige landing. “Het was enorm schrikken. Ik wist meteen dat het fout zat”, aldus piloot Gerard Wiegersma.

Vervolgens kon de boot niet meer varen door een probleem met de zogenaamde wizard box: dit is een belangrijk elektronica-onderdeel dat de spanning regelt. Het is nog onduidelijk waardoor dit gebeurde. De drie bestuurders zijn volgens de standaard veiligheidsprotocollen geëvacueerd naar de veiligheidsboten. ”Gelukkig hadden we ons voorbereid op deze situatie, dus konden we snel en veilig uit de boot springen”, zegt derde piloot Daniel van Paassen.

De boot is daarna teruggesleept naar de haven, waar het team begon aan het technisch onderzoek. De studenten hebben er alles aan gedaan om het probleem te vinden en op te lossen om de volgende dag te kunnen starten bij de lange afstandsrace. Tevergeefs, het elektrische systeem was te beschadigd om te repareren binnen één dag. “We hebben alles op alles gezet om de boot weer varende te krijgen en tot in de late uurtjes doorgewerkt. Tot onze teleurstelling was er teveel schade”, volgens hoofd elektronica Julian Sanders.

"We zijn erg ontdaan en balen dat we de race niet kunnen uitvaren. Toch zijn we trots op de teamprestatie die we hebben neergezet door de eerste vliegende waterstofboot ter wereld te maken”, aldus teammanager Simone Vis. Tijdens de al gevaren races had de driekoppige bemanning wel stabiel over het water gevlogen.