Hulp aan getroffen gebied in Limburg

ZWARTEWATERLAND - De Sluziger brandweer vertrok afgelopen vrijdag naar Limburg, waar inwoners te maken hadden met overstromingen. "Onderweg kregen wij de mededeling om met prio 1 te rijden. Dit in verband met dijkdoorbraak in Meerssen", meldt het korps uit Zwartsluis op Facebook.

In een dijk bij het Julianakanaal, naast Bunde (bij Meerssen), ontstond vrijdagmiddag een gat. Hierdoor kwamen delen van Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle (beneden) onder water te staan. Bewoners van die plaatsen moesten naar een hoger gelegen verdieping in hun huis gaan. Volgens de Veiligheidsregio was er geen tijd meer om de huizen te verlaten.

Dat de brandweer daardoor met prio 1 moest rijden, betekende dat op de snelweg de zwaailichten aangingen en het gaspedaal iets verder ingetrapt werd. De brandweerlieden uit Zwartsluis namen een boot mee, om voorbereid te zijn op de situatie.

Ook het waterschap Drents Overijsselse Delta sprong bij in Limburg. Dat was te zien op een live-video van een stormchaser op Facebook.
Een groot deel van zuidelijk Limburg en delen van Belgiƫ, Duitsland en Luxemburg werden in de tweede helft van vorige week getroffen door een watersnoodramp. In Belgiƫ en Duitsland zijn doden gevallen door het snel wassende water.

In de hoofdstroom van de IJssel was de kleur van het water eind vorige week geel/bruin. "Dit zal vooral komen door de grond die van de Duitse heuvels in het Rijngebied is meegesleurd", meldde het waterschap daarover. "De verwachting is dat dit vandaag (afgelopen zondag, red.) bij Kampen ook goed waarneembaar is." Er worden in de omgeving van Zwartewaterland geen hoogwaterproblemen verwacht.