Proat van Eddy

Column door Eddy Beens

Een half jaar geleden ben ik, zonder verplichtingen, de uitdaging aangegaan om columns te schrijven voor de Stadskoerier. 

Niet dat ik de journalist of schrijver wil uithangen, maar schrijven en daarmee mensen bereiken is hartstikke leuk. De commentaren ook. Daar moet je tegen kunnen. Dat gaat van 'je bent te hard' tot 'het mag wel wat scherper'. Ieder zijn meug. Soms gaat schrijven me makkelijk af. 

In de maand juni ben ik op pad geweest in Nederland. Op de fiets 1800 kilometer. Om de drie dagen een stukje op Facebook geplaatst. Fietsen door Nederland werkt inspirerend. Verhalen genoeg, veel te zien en een medereiziger die je "voedt" om de tekst en het verhaal rond te krijgen. 

Reisverhalen schrijven en publiceren en lezers laten "meereizen". Krijgt nog een vervolg. Na deze maand fietsen dacht ik het schrijven van columns weer op te pikken. Vergeet het maar.  Dagelijks lees ik columns of luister ik naar bijdragen van Marcel, Marijn, Floris, Pieter Jan Derks of Eus. 

Toch kreeg ik geen volle zin op papier. Twee weekenden zitten zweten, en niks kunnen leveren. Eigenlijk is er genoeg is om over te schrijven. Vul maar in. 

De moord op Peter R de Vries, en de gevolgen hiervan voor rechtstaat. De kabinetsformatie die niet wil vlotten en het bijbehorende haantjesgedrag. De wateroverlast in Limburg, de koe die 100 kilometer afdrijft, Willy en Max op laarzen. Klimaatverandering en de gevolgen ervan. De overgang van Berghuis van Feyenoord naar Ajax. Allemaal inspiratie. Dicht bij huis kun je ook wel wat opdoen. 

Je kunt de successen van de gemeente op toeristisch gebied benoemen. Pracht centrum en camperplek in Hasselt, Zwartsluis borrelt en bruist, zeker op de zondagen. 

Genemuiden dan? Dat heeft een brug waar geen water onder door loopt en had ook de eer om onderdeel te zijn van de Zuiderzeeroute. Helaas is dat niet meer zo. Een gemiste kans. 

Het is jammer dat we dit niet meer kunnen herstellen. Het zou mooi zijn. Horden fietsers die door het dorp trekken, en gebruik maken van alle faciliteiten. Al is het beperkt op zondag. 

Op zondag is Genemuiden "dead mans town".