Het hooibergenterrein is behoorlijk overwoekerd.
Het hooibergenterrein is behoorlijk overwoekerd. Foto: Enrico Kolk

Gemeente gaat herbezinnen op hooibergenterrein

(vervolg van de voorpagina)

Van de combinatie met de Veldschuur is nog wel iets zichtbaar. Wie het terrein betreedt, ziet daar een groot bord hangen. Dat kondigt de expositie 'Hooi & hooiers' in de Veldschuur aan. Looptijd: april-oktober 2019. 

Op het bord staat ook de geschiedenis van het terrein beschreven. En dat begint allemaal in 1970. Stadsboeren zitten dan nog middenin de stad, maar moeten hun hooibergen verplaatsen naar buiten de bebouwde kom, in verband met brandgevaar en overlast. En zo worden in de zeventiger jaren de hooibergen aan de Stadsweg in gebruik genomen.

Het duurt geen twintig jaar. Al in de jaren '80 wordt het hooibergenterrein overbodig en raakt het in verval. En eigenlijk is het dat nu nog steeds.

De ChristenUnie oppert tussendoor weleens dat in dit gebied zorg gecombineerd zou kunnen worden met onderhoud/beweiden van een zogenaamde paardenweide en met een centrale weide met schapen. Dat idee redt het niet.

In 2010 klinkt, zoals beschreven, de oproep om beleid te ontwikkelen. Het gemeentebestuur reageert daarop met een brief op 1 december van dat jaar. De bal ligt dan bij In Balans, volgens het toenmalige college, met Wolbert Meijer aan het roer als locoburgemeester.

Dan blijft het een tijdje stil. In 2013 verschijnt er een Welstandsnota, waarin veel zaken in Zwartewaterland beschreven worden. Onder 'storende elementen' staat vermeld: "Slecht onderhoud van oorspronkelijke en beeldbepalende erfelementen, zoals hooibergen."

Ook is er een korte tekst opgenomen over het terrein zelf. "Het betreft hier een groep karakteristieke hooibergen van voormalige stadsboeren. Ze zijn niet meer als zodanig in gebruik."

Daar blijft het dan nog bij. In 2014 is er een werkconferentie om het terrein te 'revitaliseren'. Er wordt een werkgroep ingesteld, met de naam HooiDelta.

Al in 2016 komt de werkgroep met een masterplan. Daarin verkent de werkgroep de mogelijkheden voor de herontwikkeling van het hooibergenterrein. Daarbij houden de leden rekening met de wensen van de gemeente; het herstel van cultuurhistorische waarden en het benutten van het ontwikkelingspotentieel op het gebied van educatie, recreatie en toerisme. Daarbij is wel een kanttekening gemaakt. "Verliesgevende investeringen en exploitatietekorten zijn uit den boze." 

De werkgroep wil het 'unieke cultuurhistorische waardevolle terrein' voor Nederland bewaren en beleefbaar maken. "Het cluster van hooibergen op die plek behouden en de functie van hooiopslag herstellen." Ook biedt het terrein, volgens de werkgroep, kansen om verdwenen hooibergen te vervangen. "Hetzij door hooibergen uit de regio, maar ook door verschillende in Nederland voorkomende hooibergtypen."

Doelstelling is om het terrein het centrum van hooibergen te maken. "Het hooibergenterrein in Hasselt leent zich uitstekend om het verhaal te vertellen over betekenis van het hooi in het verleden, evenals de hooicultuur, hooiopslag in Nederland en de regio. Ook kan worden verklaard waarom hooi uit dit gebied – de IJsseldelta - tot het beste hooi van Nederland behoort en welke invloed de hooibouw op het landschap van de IJsseldelta had en heeft. Het is de bedoeling deze informatie voor een breed publiek evenals voor het onderwijs toegankelijk te maken", schrijft de werkgroep in het plan. 

Specifieke ambachten en bouwtechnieken moeten zichtbaar worden in een op te richten informatiecentrum voor de bouw en restauratie van Nederlandse hooibergtypen. "Behalve voor een breed publiek, staat dit informatiecentrum ook ten dienste van opdrachtgevers en deskundigen voor (her-)bouw en restauratie van hooibergen. Ook vakonderwijs en scholing op het gebied van hooibergbouw is een belangrijke doelstelling."

Het is dan nog de bedoeling om fysiek hooibergmuseum in het leven te roepen. Als verdienmodel denkt de werkgroep aan hooibergwoningen, bed & breakfast, theehuis of museum-café en vergaderruimten.

Andere potentiële partners waar de werkgroep nadrukkelijk op wijst, zijn de JP van den Bent Stichting in combinatie met Wetland Wonen. "Zij zien mogelijkheden voor het ontwikkelen van een bescheiden appartementencomplex met gemeenschappelijke voorzieningen voor begeleid wonen. Ook zijn er dagbestedingsactiviteiten voor bewoners op het terrein mogelijk. Hiermee wordt niet alleen een maatschappelijk doel gediend, maar is ook sprake van een (robuuste) kostendrager."

Er gebeurt in de jaren daarna ook daadwerkelijk wat op het terrein. "Twee gerestaureerde hooibergen sieren sinds januari 2019 het hooibergeiland in Hasselt", valt te lezen op de website. Van veel meer is het sindsdien niet gekomen.

De gemeente heeft nu een haalbaarheidsonderzoek uit laten voeren. Dat is onlangs besproken in de collegevergadering, maar het college nam er nog geen besluit over. Het onderzoek is daarom ook nog niet openbaar. Op basis van het onderzoek gaat de gemeente zich herbezinnen op de mogelijkheden voor het overwoekerde terrein. 

"De verwachting is dat er tegen het einde van het jaar meer duidelijkheid is", laat een woordvoerder van de gemeente weten aan deze krant. Wordt vervolgd dus.