Daling uitkeringen

REGIO - De daling van de WW-uitkeringen zette zich in juni voort in alle regio’s van Overijssel en Gelderland Noord. Ook ten opzichte van een jaar geleden daalden de WW-uitkeringen in deze regio’s, meldt het UWV.

Eind juni 2021 verstrekte UWV 5.654 WW-uitkeringen in Regio Zwolle. Ten opzichte van vorige maand is dit een afname van 5,9 procent (-355 uitkeringen). Dit is meer dan de landelijke afname van 4,5 procent. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen eveneens lager. De daling in Regio Zwolle is 25,6 procent, oftewel 1.948 uitkeringen. Deze afname is sterker dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-20,7 procent).

Dat de werkloosheid en WW dalen, geeft volgens het UWV aan dat de kansen op werk toenemen. “Dat blijkt ook uit het nieuwe overzicht met kansrijke beroepen dat UWV onlangs uitbracht. Ten opzichte van de vorige lijst die in december 2020 werd gepubliceerd, zijn er verschillende kansrijke beroepen bijgekomen. Beroepen die nu ook kansrijk zijn, zijn bijvoorbeeld opticiens en audiciens, restaurantkoks en medewerkers bediening horeca, verkoopmedewerkers elektronica en bouwmarkten, betontechnologen en pedagogisch medewerkers kinderopvang. Op de lijst staan veel beroepen in de techniek, het onderwijs en de zorg, maar ook beroepen waar men misschien niet zo snel aan denkt, zoals matroos binnenvaart.”

Vaak gaat het om beroepen die voor de coronacrisis ook al goede kansen boden op werk, ervaart het UWV. "Nu de economie steeds meer is opengegaan, groeit ook de vraag naar personeel in deze beroepen weer. Dat is vooral te zien bij beroepen in de horeca en detailhandel."