‘Wees eens aardiger voor je vrijwilligers’

(door Gerard Meijeringh)

ZWARTSLUIS - Elk jaar is het een flinke punt van discussie bij veel verenigingen. De indelingen van de jeugd over de verschillende teams. Jeugdbestuurder Gerjan Spit van DESZ kan erover meepraten. De Sluziger heeft het gevoel dat er een grens is overschreden. “Daar moeten we echt voor waken.”

Het gebeurt bij heel verenigingen. Ouders die bij jeugdbestuurders aangeven dat hun kind in een hoger elftal dient te spelen. Spit weet er alles van. “Sommige ouders kwamen met veel kritiek, maar ze kunnen misschien eens beter meedenken”, aldus Spit. Volgens hem is de maatschappij harder geworden. 

“Mensen staan snel klaar met commentaar. Waarom is dit er niet? Waarom is dat er niet? Waarom is er geen scheidsrechter? Waarom is er geen trainer? Nou simpel, omdat ze er niet zijn. Je kunt zelf ook initiatief nemen. Aan de zijlijn is het makkelijk om commentaar te leveren. En als ik dan bij mijn zoon ga kijken, heb ik geen zin om steeds weer een bak ellende over me heen te krijgen. Sommige ouders uiten soms kritiek. Misschien moeten ze iets beter nadenken over hoe ze het brengen. Het is de toon die de muziek maakt. Ik heb het gevoel dat het een grens overgaat. Daar moeten we voor waken. Als vrijwilliger word je niet betaald. Dat wordt nog wel eens vergeten. Je moet zuinig zijn op vrijwilligers, anders lopen ze weg", aldus Spit. 

De discussies over de indeling van jeugdspelers kost Spit nodeloos veel energie. “Is het spelen in een selectieteam heilig? Ik denk het niet. Sommige kinderen lopen op hun tenen in een selectieteam. Dat gaat ten koste van school en hun humeur. Als je als kind in een selectieteam speelt, moet je moeiteloos meekunnen. Kinderen moeten niet in een selectieteam gaan voetballen, omdat ouders dat willen.” 

Volgens Spit is er bij de indeling sprake van een zorgvuldig proces. “Minimaal zeven personen zijn er bij betrokken en er worden ook nog vijf voetbalscouts bij betrokken. Het is een gedegen afweging. We gaan echt niet over één nacht ijs. Er zit wel zo’n zes maanden werk in. Natuurlijk willen we best tekst en uitleg geven, maar dat moet wel op een normale manier gaan. Het feit dat dit soort functies bij verschillende verenigingen openstaan, is zeker geen toeval. Je krijgt een bak ellende over je heen. En niet alleen bij de jeugd, maar ook bij de senioren.”

Pascal Eenkhoorn wint Heistse Pijl

HEIST- OP- DEN- BERG - Pascal Eenkhoorn heeft zaterdag in het Belgische Heist-op-den-Berg de Heistse Pijl op zijn naam geschreven. Het was de vierde profzege van de renner uit Genemuiden. 

De renner van Jumbo-Visma was in de sprint de Belgen Yves Lampaert en Jonas Rickaert de baas. "Het was vandaag best een zware koers. Vooraf was het plan om met Dylan (Groenewegen) op een sprint te mikken, al hielden we ook in ons achterhoofd dat het weleens een harde koers kon worden. Daar hebben we goed op geanticipeerd door mee te gaan in het attractieve koersgedrag. In de sprint zat ik prima gepositioneerd. Ik kon van achteruit mijn sprint inzetten, waardoor ik veruit de meeste snelheid kon ontwikkelen en het kon afmaken", aldus Eenkhoorn op de site van de Belgische wielerkoers.