Kamper Kogge reist na zegenbede en groet naar Bremerhaven

(door Maarten van Gemert)

KAMPEN – Na de zegenbede en een groet aan de stad is de Kamper Kogge afgelopen donderdag vertrokken naar Noord-Duitsland. Einddoel is Bremerhaven waar van 11 tot 15 augustus de Maritieme Dagen plaatsvinden. Voor de Kamper Kogge is het weer de eerste buitenlandse reis sinds anderhalf jaar. De bedoeling is zoveel mogelijk op zeil te varen.

Op het relatief kleinschalige havenfestival zullen zo’n dertig schepen acte de présence geven waarbij het grotendeels om zeilschepen gaat.
De laatste jaren gingen de tweejaarlijkse Maritieme Dagen in Bremerhaven niet door. De Kamper Kogge heeft voor het laatst in 2018 aangelegd in Bremerhaven. Begin volgende week keert de Kamper Kogge terug en hoopt dan eind volgende week weer thuis aan te leggen bij de Koggewerf. Buitengaats.

Het maritieme festivalterrein is opgedeeld in 'belevingseilanden'. Bondspresident Frank Walter Steinmeier leidde vanmorgen (woensdag) op de 'Ubena von Bremen' de openingsceremonie. De 'Ubena von Bremen' is een reconstructie van een kogge uit de veertiende eeuw die in 1962 in de modder van de rivier de Weser werd gevonden. Vergelijkbaar met de Kamper Kogge als authentieke reconstructie van een wrak uit 1336 gevonden in de Flevopolder.
Een vergelijking die in de toekomst wellicht opgaat, is die van de IJsselkogge met de Bremer Kogge. In de wateren boven Noord-Duitsland zijn veel scheepswrakken gevonden. De Bremer Kogge is geconserveerd en opgesteld in het Scheepvaartmuseum in Bremerhaven. De IJsselkogge wordt momenteel in Lelystad geconserveerd, zij het op een andere wijze. De Bremer Kogge dreigt ten onder te gaan aan de in de jaren zestig gekozen conserveringsmethode.

Naast de zes avontureneilanden met ieder een eigen thema, zullen er veel artiesten optreden en veel schepen te bewonderen zijn die van heinde en verre komen. De Kamper Kogge zal als varend maritiem erfgoed het Nederlandse visitekaartje uit Kampen vormen. Tijdens de Maritieme Dagen 2021 zullen schepen dagtochten varen. Of de Kamper Kogge het Duitse sop zal kiezen, is niet waarschijnlijk. De twaalf vrijwilligers hebben hun handen vol aan ontvangst en verhaal doen aan de festivalbezoekers.
Vanuit de thuishaven vaart de Kamper Kogge wel dagtochten en onder andere om die reden is het schip buitengaats gelegd, net buiten de Koggewerf aan de IJssel.

Volgens een scheepsbericht zal het vlaggenschip van de Maritieme Dagen 2021 in Bremerhaven de 'Alexander von Humboldt II' zijn, een opvallende driemaster met groene zeilen.
Kampenaren weten wel beter. Voor hen is het vlaggenschip tijdens het Noordduitse maritieme festival natuurlijk de Kamper Kogge.