Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Eerste dirigent van The Freedom Singers uit Genemuiden overleden

GENEMUIDEN - Dirigent Wolfried Kaper overleed op 20 juli op 73-jarige leeftijd. Hij begon zijn dirigent-carrière in 1966 bij Gospelgroep The Freedom Singers uit Genemuiden. Deze gospelgroep werd opgericht in 1966 en heeft ongeveer 10 jaar bestaan. 

"De vader van Wolfried was Roel Kaper, dirigent van het mannenkoor Stereo. Toen Roel Kaper op een repetitieavond door ziekte verhinderd was, moest de toen achttienjarige(!) Wolfried hem vervangen bij Stereo. Wolfried vertelde later dat hij erg zenuwachtig en gespannen was. Hij stond voor een groep mannen die allen minstens drie keer zo oud waren als hij. Blijkbaar deed hij het goed, want toen Jaap Feenstra, voorzitter van Stereo en vader van Freedom Singer Geke Feenstra, hoorde dat de nieuwe gospelgroep een dirigent zocht, bracht hij Wolfried en de gospelgroep bij elkaar", schrijft Reinier van de Pol in een In Memoriam.

"Wolfried was een zeer gedreven dirigent die ons onder andere leerde dat volume niet het belangrijkste was als je samen zong. Hij was streng en liet ons op de repetitieavonden een gospel net zo lang opnieuw zingen tot het volgens hem ergens op leek. De Freedom Singers werden begeleid door Siebren van der Steeg op drums, Wout Bekendam op de basgitaar en Fred van Dijk op de piano. Later nam Jos Mulder de plaats in van Fred van Dijk. Wolfried en Jos hebben jarenlang samengewerkt bij het dirigeren en begeleiden van allerlei koren uit de omgeving."

Met Wolfried reisden The Freedom Singers het hele land door om talrijke optredens te verzorgen in kerkdiensten en Kerstsamenkomsten en bij andere zangevenementen. "In de bus op weg naar zo’n bijeenkomst zongen wij ons hele repertoire en kwamen 'uitgezongen' aan: daar was Wolfried dan niet blij mee."

Volgens een musicoloog uit de negentiende eeuw is zingen goed voor een mens en geeft vooral het zingen met anderen (koorzang) zeer veel voldoening. "Wij hebben ervaren dat die uitspraak zeker gold voor The Freedom Singers onder de bezielende leiding van dirigent Wolfried Kaper", besluit Van de Pol, die de nabestaanden condoleert.