Mantelzorgcompliment krijgt toch andere vorm, ondanks oproep raad

(door Enrico Kolk)

ZWARTEWATERLAND - Het mantelzorgcompliment heeft toch een andere vorm gekregen. Vorig jaar riep de gemeenteraad nog op om de vorm van het compliment te behouden.

In een motie vroeg de raad om te zoeken naar mogelijkheden om ook in 2021 het mantelzorgcompliment in de bestaande vorm voort te zetten. Mantelzorgers hebben het tijdens de coronacrisis zwaarder, stelden raadsleden. “Het verlenen van mantelzorg is vaak geen keuze en vergt veel van onze inwoners” 

Wethouder Gerrit Knol reageerde toen dat hij aan het verzoek wel wilde voldoen. Hij noemde de oproep ‘sympathiek’.

Nu is de vorm toch iets gewijzigd. Een mantelzorger van 18 jaar en ouder kwam altijd in aanmerking voor een compliment van 100 euro, een mantelzorger van 12 tot 18 jaar voor 50 euro en een mantelzorger van 6 tot 12 jaar voor een bedrag van 25 euro. Dat werd via de bank overgemaakt. 

Mantelzorgers krijgen nog steeds een compliment met dezelfde waarde, maar dat bedrag wordt dit jaar uitgekeerd in de vorm van bonnen die te besteden zijn bij de plaatselijke winkeliers.
De aanvraag voor het compliment is vanaf vandaag (woensdag) geopend. Wie mantelzorg krijgt, kan van 1 september tot 1 december het Mantelzorgcompliment aanvragen. Het Steunpunt Mantelzorg verzorgt de beoordeling en verstrekking.

“De gemeente waardeert het werk dat mantelzorgers verzetten en wil hen daarvoor bedanken”, schrijft de gemeente in een persbericht. "Die waardering krijgt vorm in het mantelzorgcompliment." 

Mantelzorgconsulent

Knol in het persbericht: “Niemand kiest ervoor om hulpbehoevend of ziek te worden en dus is ook de rol van mantelzorger geen vrijwillige keuze. In onze ogen verdient iedere mantelzorger een compliment."

Een positief effect van het mantelzorgcompliment is dat steeds meer mantelzorgers bekend zijn met de mantelzorgconsulent, stelt Knol. "Met tips, advies en ondersteuning kan zij heel veel voor mantelzorgers betekenen."
Knol reikt zelf de eerste mantelzorgcomplimenten  uit op 10 november.

Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en vaak voor een naaste zorgen zoals een familielid, vriend of kennis. Een mantelzorger is geen beroepskracht, maar zorgt vanuit een persoonlijke band voor iemand. “Het gaat dan bijvoorbeeld om huishoudelijke hulp, maar ook emotionele steun of verzorging. Ook jongeren onder de 18 jaar kunnen mantelzorger zijn”, volgens de gemeente.

Om in aanmerking te komen voor het mantelzorgcompliment moet de mantelzorger minimaal drie maanden per jaar, gemiddeld acht uur per week mantelzorg verlenen. Een mantelzorger hoeft niet in Zwartewaterland te wonen om in aanmerking te komen voor een compliment.

Het compliment kan vanaf 1 september tot 1 december worden aangevraagd op zwartewaterland.nl/mantelzorgcompliment. Het aanvraagformulier ligt ook bij de balie van het gemeentehuis aan de Telvorenstraat 2 in Hasselt, bij de Schans in Zwartsluis, De Meente in Genemuiden, Teeuwland in Hasselt en bij de bibliotheken.