De eeuwigheid in ons hart?! (Column door Cees van Beek)

In zijn boek "De eeuwigheid in hun hart" met als ondertitel "Aangrijpend bewijs van geloof in de enige ware God in honderden culturen over de hele wereld" beschrijft Don Richardson hoe honderden volken al eeuwenlang wachtten op de witte man. Hij zou hen uit het witte boek vertellen over die God en over Zijn Zoon. Vele volken verloren dat geloof echter honderden volksstammen behielden dat. De waarheid van God bleef bij hen 'deep down' in hun cultuur en hart bewaard.

Don beschrijft in zijn boek aangrijpende getuigenissen van zendelingen die in aanraking komen met deze volken. Eén ervan luidt als volgt. Rond 1900 wordt William Marcus Young uitgezonden naar de Shan-volkeren in het uiterste oosten van Birma. Op een dag stond Young te preken op een marktplein. Hij hield de Bijbel omhoog waardoor de zon op de witte pagina's schitterde. Plotseling merkte Young dat vreemd geklede mannen naar hem toe kwamen tussen de menigte door. Het waren Lahu-mannen die vanuit de afgelegen bergen waren afgedaald om hun goederen op de markt van Kentung te verkopen. Zij omringden Young en luisterden naar hem. Toen smeekten zij Young hen te volgen, de bergen in. "Ons volk wacht al eeuwenlang op u", legden zij uit. "Wij hebben in sommigen van onze dorpen zelfs kerken gebouwd in voorbereiding op uw komst."
Zij lieten hem de armbanden van ruw touw zien die als handboeien aan hun polsen hingen. "Wij Lahu dragen dit soort touwen sinds mensenheugenis. Zij symboliseren de gebondenheid aan boze geesten. U alleen, als boodschapper van Gwi'sha, mag deze handboeien van onze polsen snijden - maar alleen nadat u het verloren boek van Gwi'sha naar onze haardsteden hebt gebracht". Bijna sprakeloos gingen Young en anderen mee de bergen in. Daar ontstond een jarenlange opwekking die resulteerde in tienduizenden bekeringen ten leven. Vanaf die tijd doopten Young en zijn twee zonen, duizenden Lahu's per jaar. Diezelfde eeuwigheid heeft God ook in het hart van ons gelegd. De zoektocht naar dat eeuwige dat verloren is gegaan in het Paradijs. Die waarheid gaat nooit weg! Daarom als je dat nog steeds zoekt in je godsdienstige opvattingen, in eigen wilskracht, nog steeds je eigen gevechten voert om aards geluk... dan kun je daar maar beter mee ophouden. Het gaat je toch nooit lukken. Alleen het aanvaarden van je eeuwige bestemming in God door het geloof in Jezus geeft vrede met Hem. En onuitsprekelijke vreugde, blijdschap, eeuwig leven, en rust die nooit meer overgaat. Kom! Er is een uitgang uit je levensdoolhof, er is een Deur die wagenwijd openstaat en een liefelijke stem die je uitnodigt om die stralende werkelijkheid van Jezus binnen te gaan!

Lukt het je nog steeds niet na zoveel jaren ploeteren om dat blijvende geluk te vinden, kom gerust langs op de weekmarkt van Genemuiden of Staphorst. Of bel of app (06-51046981), stuur een pb-tje of mail naar levendenstromendwater@gmail.com.