Introductieweek

ZWARTSLUIS - Voor ouderejaars van het Agnieten College waren er vorige week verschillende introductieactiviteiten. 

Klas 2 stapte traditiegetrouw in de kano om een vaartocht te maken over het water van de Weerribben-Wieden. Klas 3 werd vaardig gemaakt in het koken van een maaltijd op een open vuur, rijden op een longboard en schieten met pijl en boog.

Op de bowlingbaan konden de vierdeklassers de strijd aangaan om de meeste punten te behalen. Natuurlijk was het bijpraten over de belevenissen uit de inmiddels afgelopen vakantie ook een belangrijk onderdeel bij al deze activiteiten.

"Met deze start kunnen de leerlingen van het Agnieten College in Zwartsluis er weer volop tegenaan in hun nieuwe schooljaar", besluit een docent in een persbericht.

Gerestaureerd orgel weer in gebruik

ZWARTSLUIS – Het gerestaureerde Knolorgel in de Hervormde kerk van Zwartsluis wordt op vrijdagavond 10 september tijdens een besloten bijeenkomst in gebruik genomen. 

Zaterdagmiddag 11 september is de kerk van 13.00 tot 16.00 uur geopend voor belangstellenden om het orgel te bekijken, te beluisteren en zelf te bespelen. Deze dag is het ook Open Monumentendag en Nationale Orgeldag.

De restauratie van het orgel was financieel mogelijk toen eind 2018 door de provincie Overijssel een subsidie voor dit project werd toegekend in het kader van de regeling Restauratie Rijksmonumenten. Verder werd het project financieel ondersteund door diverse culturele fondsen. Ook de leden van de Hervormde gemeente leverden een belangrijke bijdrage.

Na de eerste fase van de restauratie, uitgevoerd in 2007 en technisch van aard, stelde adviseur Stef Tuinstra een herstelplan op voor de eerste fase om de kenmerkende Knol-klank te herstellen zoals dit aan het einde van de 18e eeuw geklonken moet hebben. "Het eindresultaat is boven verwachting”, klinkt het. "Niet alleen in naam, maar ook in klank heeft Zwartsluis een echt Knolorgel teruggekregen dat in alle opzichten dichter bij het opleverjaar 1796 staat dan voor de restauratie.” Het instrument, gebouwd vanuit de late Noord-Duitse barok traditie heeft haar ‘ruige, stoere en heldere klank' terug.