Begeleiders en bewoners van de Schans en de seniorenwoningen  op het nieuwe Cingellandenpad.
Begeleiders en bewoners van de Schans en de seniorenwoningen op het nieuwe Cingellandenpad. Foto: Aangeleverd

Cingellandenpad krijgt dit najaar invulling, informatiebijeenkomst op vrijdag 17 september

(door Anja Bos)

ZWARTSLUIS - De ontwikkelingen rondom het beweegpad aan de Weteringallee in Zwartsluis worden, geheel in stijl, gekenmerkt door volop beweging. Nadat in december 2020 het pad is aangelegd is het afgelopen voorjaar een werkgroep aan de slag gegaan om met ideeën te komen voor de inrichting van de omgeving van het pad. 

Bovendien werden buurtbewoners aan de hand van een zogenaamde ‘praatplaat’ betrokken bij de plannen. Dat alles heeft ertoe geleid dat nu een behoorlijk vast omlijnd plan klaar ligt om uitgevoerd te worden. Op vrijdag 17 september wordt een presentatie gehouden in jeugdsoos Eclusa aan de Cingellanden 1a. Belangstellenden zijn welkom tussen 18.00 en 20.00 uur.

Bij de oriëntatie op de inrichting waren in het voortraject vertegenwoordigers van woon- en zorgcentrum de Schans, de hengelsportvereniging en de drie scholen uit Zwartsluis betrokken. 

Eefje Bols en Jeannet Hoentjen sloten als betrokken buurtbewoners ook aan bij de werkgroep. De aansluitende ‘praatplaat’ die in de nabijgelegen woonwijk werd rondgebracht leverde ruim honderd reacties op. Naast vragen, waren het vooral suggesties die werden gedaan om het beweegpad aantrekkelijk te maken voor een brede doelgroep.

Initiatiefnemer Greet Generaal is erg gelukkig met de snelle ontwikkelingen. “Maar vooral met de grote betrokkenheid. Het laat zien dat, wanneer je de handen ineen slaat, er veel mogelijk is”. Alom waardering spreekt zij ook uit richting de gemeente Zwartewaterland. Dat onderstreept ook Wout Vinke, die namens de hengelsportvereniging deel uitmaakt van de werkgroep. “Alle medewerking is er. Erg fijn om op deze manier samen te werken.”

Gevraagd naar de inrichting stellen beiden zichtbaar tevreden vast dat vrijwel alle ingebrachte suggesties ook uitgevoerd kunnen worden. “Voor een aantal onderdelen wordt gekeken of er nog subsidie- en/of sponsormogelijkheden zijn. Zo willen we nog graag een rolstoelvriendelijke picknicktafel kunnen plaatsen”, geven beiden aan. “Maar zeker is dat het beweegpad een open karakter krijgt, dat er meerdere beweegtoestellen komen te staan en dat de visvijver ook geschikt wordt gemaakt voor mindervaliden.” 

Vinke vult aan: “Als hengelsportvereniging gingen we in het verleden wel met ouderen vissen. Dat waren speciale activiteiten. Dat is er de laatste jaren niet meer van gekomen. En juist omdat wij bij de ontwikkeling van de visvijver, dus nog voor er deze plannen voor het beweegpad waren, zoveel medewerking hebben gekregen van de gemeente vinden wij het hoog tijd om iets terug te doen. Dus wordt er nu een vissteiger aangelegd.”

Met betrekking tot de beweegtoestellen is er vanuit de buurtbewoners én de bewoners van de Schans en de omliggende seniorenwoningen heel duidelijk een voorkeur uitgesproken voor een beweegbank en een vitaliteitsbrug. "Erg motiverend is het dat er, als alles is gerealiseerd, vanuit de Schans ook beweeggroepen worden georganiseerd die gebruik gaan maken van deze toestellen”, voegt Greet Generaal toe.

Het beweegpad, dat inmiddels wordt aangeduid als Cingellandenpad, wordt ook gekenmerkt door de toepassing van veel groen. Hierdoor moet een parkachtige omgeving ontstaan. Veel bloemen, kruiden en een vlindertuin staan in de plannen, waarvan een deel dit najaar al uitgevoerd gaat worden. Verder is het de bedoeling dat er hoogstam fruitbomen worden geplant. Voor het onderhoud daarvan wordt een oproep gedaan voor vrijwilligers die een hoogstambrigade willen gaan vormen. Ook over dit onderdeel van de plannen worden belangstellenden op 17 september geïnformeerd.