Milan Oudenaarden (m)  en Sem Beens (r).
Milan Oudenaarden (m) en Sem Beens (r). Foto: Gerard Meijeringh

Zwartewaterfokkers vol vertrouwen het seizoen in na geslaagde jongdierenkeuring

(door Gerard Meijeringh) 

GENEMUIDEN - HKSV Kampen en Omstreken en de Zwartewaterfokkers kunnen met veel tevredenheid terugkijken op de jongdierenkeuring in de manage van de Zwartewaterruiters in Genemuiden met ruim 450 dieren. “Dit geeft vertrouwen voor de rest van het seizoen”, aldus voorzitter Henk Selles van HKSV Kampen en Omstreken.

Het is een gezellige dag bij de Zwartewaterruiters. Dit keer is de manege het decor van de jongdierenkeuring van de Zwartewaterfokkers en HKSV Kampen en Omstreken. In de manege staan honderden dieren. Kippen, konijnen, cavia’s, watervogels, hamsters en duiven. Het is een gezellige drukte. Tussen alle mensen staan twee kinderen te kijken. Het zijn Sem Beens en Milan Oudenaarden. 

“Mjin opa heeft eieren in Duitsland gekocht. Die zijn uitgebreid. Daar zijn deze kippen uitgekomen”, aldus Sem. Hij wijst op enkele kippen in de kooi. “Dat zijn blauwe isbarkippen. Beide kinderen zijn lid van de Zwartewaterfokkers. Milan is via Sem bij de vereniging gekomen. Beide jonge fokkers hebben enkele dieren meegenomen naar de tentoontstelling. HKSV Kampen en Omstreken en de Zwartewaterfokkers trokken voor de vijfde keer samen op bij de organisatie van een jongdierenkeuring. Dit jaar bestaat de Zwartewaterfokkers zestig jaar. Daarom werd besloten om de Jongdierenkeuring dit jaar in Genemuiden te houden.De jongdierenkeuring wordt gezien als de start van het tentoonstellingsseizoen. “Het is laagdrempelig. Het inschrijfgeld is laag en er is tijd om met keurmeesters in gesprek te gaan en vragen te stellen. Zo kun je leren. Bij reguliere tentoonstellingen is daar meestal geen tijd voor.”

De organisatie was zeer tevreden met de hoeveelheid dieren bij de keuring. “Dit geeft vertrouwen voor de shows van beide verenigingen”, aldus Selles. In de eerste week van december vindt de clubshow plaats van de Zwartewaterfokkers in d’Overtoom in Genemuiden. In de derde week van december houdt HKSV Kampen en Omstreken de Hanzeshow in de KHC-hal.