Niet iedereen enthousiast over gemeentelijke plannen met Binnenhaven.
Niet iedereen enthousiast over gemeentelijke plannen met Binnenhaven. Erik Driessen

Omwonenden niet blij met plannen binnenhaven

GENEMUIDEN – Plannen van de gemeente Zwartewaterland met de binnenhaven vallen niet in goede aarde bij omwonenden. Ze vrezen voor schade aan hun woningen en vinden dat het plan niet past bij het karakter van de haven.

Onderdeel van de plannen zijn een wandelboulevard, nieuwe damwanden en parkeerplaatsen op een andere plek. De buurtbewoners zijn onder meer bezorgd om de werkzaamheden voor het verplaatsen van parkeerplaatsen. Die zorgen mogelijk voor meer scheuren in de vaak oude woningen. De meeste daarvan zijn gefundeerd op houten palen. Een wisselende grondstand tast de kwaliteit daarvan aan, waardoor er scheuren ontstaan, zeggen de bewoners. Ook het ‘langs denderende vrachtverkeer’ verbetert de toestand niet.

De werkzaamheden verergeren de scheurvorming, vreest de buurt. Die heeft de gemeente ‘meermaals’ over de gevelschade geïnformeerd, maar daarop is volgens de omwonenden geen actie ondernomen. “Je zou verwachten dat je voor een herinrichting een gedegen buurtonderzoek uitvoert en je niet enkel concentreert op de oeverconstructie."

Bewoners zijn ook niet blij met de roestbruine stalen damwanden die de gemeente voor de haven uit koos. Volgens de bewoners passen die niet bij de ‘karakteristieke uitstraling’ van de binnenhaven. Zelf stelden ze een duurzamer alternatief voor. Dit zou de gemeente te duur vinden. 

De bewoners vinden dat de gemeente weinig kennis op het beleidsterrein heeft. De ingeschakelde adviesbureaus hebben bovendien geen binding met Genemuiden, zo stellen ze. “Het is jammer dat juist met deze specifieke karakteristieke omgeving zo wordt omgegaan. In het verleden is al zoveel ten gronde gericht. Juist dit willen we voorkomen”, aldus de bewoners. 

Volgens hen zijn de damwanden ook nog niet aan vervanging toe. Die zouden met wat conserverende werkzaamheden nog jaren mee kunnen, waardoor ‘veel gemeenschapsgeld' wordt bespaard. De bewoners hopen dat de gemeente de voorgenomen herinrichting opnieuw gaat bekijken en een gedegen onderzoek gaat doen naar de woningen rond de haven. Ze overwegen verdere stappen. Die zouden moeten leiden tot het gewenste onderzoek en een heroverweging van de gekozen materialen.

De Stadskoerier kon een reactie van de gemeente niet meer meenemen.