Erik en Willemien Venstra met hondje Vera in Zwartsluis
Erik en Willemien Venstra met hondje Vera in Zwartsluis Leo Polhuijs

'Onze allereerste indruk is dat we terecht zijn gekomen in een gezellig en gemoedelijk plaatsje'

ZWARTSLUIS - Het is een mooie, zonnige ochtend in Zwartsluis. In het centrum slenteren mensen langs winkels, aan een aantal bezoekers is meteen duidelijk te zien dat het toeristen zijn. Zoals Erik en Willemien Venstra.          

En hun hondje Vera uiteraard, niet te vergeten. Het beestje blijft tijdens het gesprek rustig zitten. Het echtpaar komt uit Abbenbroek, een plaatsje in de buurt van Rotterdam. ‘’We kunnen nog niet zoveel over Zwartsluis zeggen. We zijn net aangekomen. Onze allereerste indruk is dat we terecht zijn gekomen in een gezellig en gemoedelijk plaatsje’’. De Venstra’s zijn bij de VVV geweest om informatie op te halen en wandelen nu de stad in. De twee staan op een camping in de buurt en ‘’doen’’ nu een dagje Zwartsluis. ‘’We kennen dit gebied eigenlijk niet, al zijn we wel eens in Blokzijl en de Weerribben geweest. Maar dat is weer een eind verderop. ‘’ De Zuid – Hollanders zijn van plan om vandaag lekker te gaan winkelen en het rustig aan te doen. ‘’Een museum zit er helaas niet in, want de hond mag niet overal naar binnen’’. Terwijl het beestje onschuldig om zich heen kijkt: ‘’Tja, dat heb je met een hond’’. De Ventra’s hebben inmiddels wel ontdekt dat er in onze omgeving veel moois is te zien. ‘’Verrassend hoe mooi Nederland is’’. 

Ook de familie Hagers uit Oldenzaal is enthousiast over Zwartsluis. Met onmiskenbaar  Twentse tongval: ‘’Bijzonder om te zien hoe gevarieerd onze provincie is. Hoeveel kilometer zou er hemelsbreed zitten tussen Oldenzaal en Zwartsluis? Nog geen honderd. En het is hier al weer totaal anders dan bij ons. Wij zijn al eens eerder in Zwartsluis geweest met onze boot en waarderen de kleinschaligheid. De mensen zeggen je goedendag als je door het centrum loopt. Dat moet vooral zo blijven''.                                                                                                    

De familie S. van Vliet uit Alphen aan den Rijn is net aangekomen met de boot. ‘’We maken een tocht door Nederland en varen vooral langs Hanzesteden. Zo zijn we onder meer al in Zutphen en Zwolle geweest. En nu dus Zwartsluis. Ziet er leuk uit. Gelukkig konden we hier met onze boot ook aanmeren, want dat kan namelijk lang niet overal. Je hebt  bijvoorbeeld te maken met eisen ten aanzien van diepgang en breedte. Wij hebben namelijk een bijzondere boot, een ex- zeesleper. Onze boot werd vroeger gebruikt om ijs te breken. We hebben de boot al vijfentwintig jaar in ons bezit en ons schip heeft vanwege zijn bijzondere waarde inmiddels zijn vaste ligplaats in de historische haven van Alphen aan den Rijn gekregen. Er zijn in ons land maar een paar boten van dit soort, naar schatting maar twee of drie. Dus het gaat wel om iets bijzonders.'' Het echtpaar Van Vliet komt overigens niet helemaal toevallig naar Zwartsluis. ‘’Het schijnt dat hier een watersportwinkel zit met een goede reputatie. Wij hebben nog wat spullen nodig voor onze boot. Een bekende van ons heeft deze aangeraden om die spullen daar  te kopen. Maar eerst aan de koffie...''.

Leo Polhuijs