Afbeelding
Eigen foto

Een eigen huis

Het lijkt zo’n simpele vraag: “waar woon je?” Iedereen woont immers ergens. Toch? Helaas is het vinden van een woning steeds minder simpel. Als je één keer een huis hebt gekocht, dan zit je goed. De waarde stijgt en mocht je het momenteel willen verkopen, dan staan de belangstellenden te dringen.

Maar welke kans heb je op een woning als je een starter bent op de arbeidsmarkt. Als je bijvoorbeeld een nieuwe baan hebt en moet verhuizen? 

Als je een kwetsbare inwoner bent, die een plek zoekt om beschermd te wonen, als je alleen komt te staan en je oude huis niet meer kunt betalen?

Ingewikkelder

De simpele vraag wordt dan ineens een stuk ingewikkelder. Want een woning vinden, dat is tegenwoordig niet zo makkelijk. Er is meer vraag en het aanbod stijgt niet mee. En omdat er te weinig nieuw en gevarieerd aanbod is, stromen mensen ook niet door waardoor er geen woningen vrij komen voor onze jongeren.

Dat moet anders, daar zijn we het allemaal over eens. Toch? Terwijl ik deze column typ, zijn er duizenden mensen onderweg naar het woonprotest. Er wordt veel gesproken over wonen, ook in onze raad. Bouwen, bouwen, bouwen. Het lijkt zo simpel.

In de natuur

Maar, wilt u een rij woningen voor uw nu nog vrije uitzicht? Liever niet! Kunnen we gaan bouwen in de natuur? We hebben al zo weinig, liever niet! Inbreiden dan, bijvoorbeeld op de open plekken in bestaande wijken? Er is al zo veel verstening – liever niet!

En toch, en toch, het is nodig dat er gebouwd wordt. Dat betekent soms kiezen uit kwaden en daar maken we ons niet altijd populair mee. Wij raadsleden zijn gekozen om deze moeilijke keuzes te maken en dat gaan we doen. 

In de omgevingsvisie die volgende week in de raad behandeld wordt, worden hiervoor gebieden aangewezen (of beter gezegd, niet uitgesloten). 

Niet omdat wij als raad zo graag stenen zien, maar wel om iedereen die eigen plek te gunnen, in deze mooie gemeente.

Gelul

“In gelul kun je niet wonen”, Jan Schaefer (ook PvdA) zei het jaren geleden al. Die uitspraak lijkt actueler dan ooit. Laten we deze ter harte nemen en er met zijn allen, ieder op zijn eigen manier, voor zorgen dat er zo snel mogelijk, zo veel mogelijk woningen bij komen. 

Voldoende om voor iedereen een eigen huis, een plek onder de zon mogelijk te maken.

Astrid Dijkstra, fractievoorzitter PvdA Zwartewaterland