Afbeelding
Erik Driessen

Oud en jong komt samen in nieuwe speeltuin aan de Overkant

GENEMUIDEN  - “In deze buurt was heel weinig. Nu hebben we een mooie speeltuin en een leuke ontmoetingsplek voor de ouderen”, zegt buurtbewoonster Jolijn Lubberts over de nieuwe speeltuin in de Overkant.

Dat is de benaming voor de Genemuider wijk met straten als de Burgemeester ten Veldestraat en Fabriekstraat. De naam verwijst naar de tijd dat het stadje de stap over de haven maakte. “Veel steen, weinig groen”, karakteriseert Lubberts de wijk die toch behoorlijk kinderrijk is.

Daarom stapten zes kinderen twee jaar geleden bij wethouder Maarten Slingerland binnen. Voorzien van een flinke stapel aan tekeningen en plannen voor een nieuwe speeltuin. “Die hebben we niet allemaal kunnen realiseren. Een stal met een paard is er nog niet…”, kijkt Slingerland donderdag tijdens de opening terug op die eerste ontmoeting.

Veel is er desondanks wel gekomen. Kinderen kunnen ravotten in het zand en zich uitleven op moderne speelapparaten. “We zien nu al dat de jeugd uit een veel grotere kring hier naartoe komt. En ouderen mogen hier ook graag komen. Het is echt een plekje voor de hele buurt geworden”, vertelt Lubberts.

De voormalige speeltuin bestond vooral uit stenen en wat achterhaalde toestellen. Na twintig jaar was het tijd voor nieuwe impulsen. De omringende muren zien er nu ook fris uit. “We wilden een natuurlijke uitstraling. Vandaar het zand, maar ook de natuurtekeningen op de muur. Die vinden ouderen ook mooi”, zegt Lubberts over het werk dat is verricht door de twee dames die ook een speeltuin aan de Trompstraat verfraaiden.

Ook buurtbewoners deden veel werk. Ze verwijderden de tegels en probeerden zoveel mogelijk geld bij elkaar te krijgen. Naast fondsen en subsidies spekten ze de pot met de verkoop van oliebollen.

Als Slingerland samen met de buurtkinderen een provisorisch lintje heeft weggehaald, blijkt de aantrekkingskracht van de speeltuin. "Jaaaa”, klinkt het van alle kanten. In een mum van tijd heroveren de kinderen de speeltoestellen weer.