Minder steen (vervolg voorpagina)

Loskoppelen van afvalwater en regenwater is de trend in rioleringsland. Dat moet ook in Zwartewaterland meer worden doorgevoerd. Bij de werkzaamheden wil de gemeente zoveel mogelijk werk met werk combineren. Dat betekent dat bijvoorbeeld klussen aan de weg meteen worden meegenomen, zodat een straat niet twee keer openligt.

Bij de berekeningen voor het nieuwe rioolstelsel gaat de gemeente uit van een plensbui van zeventig millimeter neerslag per uur. Die zou volgens de huidige modellen eens per honderd jaar kunnen voorkomen. Ter vergelijking: bij een recente stortbui in Dalfsen kwam zestig millimeter naar beneden.

Een aantal raadsleden vraagt zich af of er niet rekening gehouden moet worden met nog zwaardere buien. Ze wijzen erop dat deskundigen verwachten dat klimaatverandering zorgt voor steeds meer neerslag in een korte tijd. Volgens Kroes is zeventig millimeter een ‘redelijke basis’ voor de berekeningen, maar ook hij kan niet in de toekomst kijken, zo zegt hij.

Meer groen

Naast een modern rioolstelsel moet er meer gebeuren in Zwartewaterland. Inwoners en ondernemers spelen ook een rol. Ze moeten zorgen voor meer groen in de wijken en op de industrieterreinen. Momenteel behoort Zwartewaterland bij de meest versteende gemeentes van Nederland. Dat zorgt ook dat water na een plensbui moeilijk wegloopt.

De gemeente wil daarom inwoners stimuleren om een ander soort tuin aan te leggen. ‘Erfcoaches’ of ‘afkoppelcoaches’ zouden daarbij een rol kunnen spelen. Ook leeft het idee om inwoners die stenen inleveren te belonen met planten. Smits van de VVD vindt dat naïef. “Ik denk niet dat Zwartewaterlanders daarvoor gevoelig zijn. En bovendien: hoe controleer je of die planten ook echt gepland worden?”