Knol bekijkt met John Assink van de Archeologische Wekgroep het nieuwe monument.
Knol bekijkt met John Assink van de Archeologische Wekgroep het nieuwe monument. Erik Driessen

Hasselt heeft de 'lange brugge' een beetje terug

HASSELT – De ‘lange brugge’ is een beetje terug in het Hasselt. Veel Hasselters noemden de oude Van Nahuysbrug zo, zei wethouder Gerrit Knol donderdag bij de onthulling van een monument. Dat herinnert aan de brug die in de Tweede Wereldoorlog werd opgeblazen door de Duitsers. 

Het monument is te danken aan magneetvisser Martijn Kombrink die vorig jaar samen met een paar kornuiten een stuk metaal uit het Zwarte Water haalde. Hij liet het loodzware stuk metaal zien aan de Stichting Archeologische Werkgroep Zwartewaterland. Die concludeerde dat het object dankzij de vorm en de aanwezige klinkhamers een stuk oude brug zou kunnen zijn. “Prachtig dat iemand iets opvist en daarvan de historische waarde inziet”, zegt Knol over het werk van Kombrink.

Na verdere bestudering bleek de vondst een van de oude consoles. Die kwam in het water nadat de Duitsers de brug in mei 1945 opbliezen. De overspanning bestond destijds uit samengestelde en geklonken plaatliggers waaraan de consoles werden bevestigd. 

Tweede Wereldoorlog

Al vrij snel kreeg de stichting het idee om een monument te maken ter herinnering aan de brug en de oorlogshandelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat gebeurde uiteindelijk in samenwerking met Jan Holthuis en Hans Veldman van Historische Vereniging Hasselt.

Knol is positief over de gedeeltelijke terugkeer van de brug die in 1972 verdween. Sindsdien rijdt het verkeer over de nieuwe brug even verderop. Knol verwijst ook naar de Veerpoort die even verderop verrijst. 

“Het is mooi dat dit soort historie zichtbaar wordt. Hasselt heeft lang moeten vechten voor een brug. En toen die er eenmaal was, maakte ie veel mee: kruiend ijs, ettelijke schepen die er tegenop voeren, een stroomtram die er overheen ging, oorlogen. Dit was ook de plek waar mensen elkaar ontmoetten. Hier sprak je als scholier af, waarna je per groep naar Zwolle fietste”, aldus Knol, die in een wat filosofische bui verkeerde. “Je kunt beter hand in hand met z’n tweeën naar de overkant lopen dan elkaar beschieten.”

Het monument dat Knol donderdag onthulde bestaat uit een staalplaat met daarop de console. Ook is er een informatiebord over de brug en de vroegere tramverbinding Zwolle-Blokzijl. Die liep tussen 1914 en 1934 over de Van Nahuysbrug. Ter herinnering aan die geschiedenis komt er dit najaar een stuk tramrail in de bestrating bij de ijssalon.

Kosteloos

Het monument kost ongeveer zevenduizend euro. Die betaalt de stichting dankzij financiering van Stadscheque Hasselt en bijdragen van de gemeente en het Prins Bernard Cultuur Fonds. Aan de realisatie werkten mee: Jac. Admiraal Metaalbewerking, Kolkbouw Genemuiden (metselwerk) en Mooi Graphic Studio (ontwerp). Admiraal Jacht- en scheepsbetimmering straalde kosteloos de achterplaat.

Bij de onthulling waren enkele genodigden aanwezig. Die kregen onder zomerse omstandigheden een gratis ijsje van Talamini.