Het bestuur van Businessclub De Wetering.
Het bestuur van Businessclub De Wetering. Foto: Helmich Lubberts

Businessclub De Wetering wil in het hart van de sponsors blijven

(door Gerard Meijeringh)  

GENEMUIDEN - Sportverenigingen kunnen niet meer zonder sponsors. Met een financiële bijdrage geven bedrijven clubs een steuntje in de rug. Maar wat is een goed sponsorbeleid? In Genemuiden weten ze daar alles van. Businessclub de Wetering van Sportclub Genemuiden groeide in enkele jaren uit tot een van de meest succesvolle businessclubs in het amateurvoetbal. Een gesprek met voorzitter Raymond van Dijk van Businessclub De Wetering.

De sponsorscommissie bij Sportclub Genemuiden is de voorloper van de businessclub. In 2007 ging de sponsorcommissie verder als Businessclub de Wetering. In 2013 kwam Raymond van Dijk in beeld als voorzitter van de businessclub. “Ik was alleen sponsor. Geert (Kolk, red.) en Cor (Heutink, red.) hebben mij aan de bar overgehaald om het te doen. Ik heb toen een jaar meegelopen en ben in 2014 begonnen”, vertelt Van Dijk. 

Professioneel

Achter de schermen werd hard gewerkt om van Businnessclub de Wetering een succes te maken. Dat lukte. “We hebben het mooi opgepakt. We zijn professioneler dan anderen, maar blijven laagdrempelig. Daarom sloten steeds meer bedrijven zich bij ons aan.”
 De businessclub ging van start met ‘Borrel op locatie’. Daarbij stelde een sponsor van Sportclub Genemuiden zich open voor andere leden van Businessclub De Wetering, onder het genot van een hapje en een drankje. “Dat was de eerste keer dat we met sponsoractiviteiten buiten de club opereerden. Onze toenmalige voorzitter was er eerst een tegenstander van. Hij vond dat dit bij de club hoorde te gebeuren. Maar het was gelijk een groot succes. De eerste keer zaten we boven bij de Kaaihof. De eerste ‘Borrel op locatie’ trok toen 45 sponsors. De tweede keer waren dat er al 75”, aldus Van Dijk.

Voor wat, hoort wat

Vroeger betaalden sponsors trouw hun bijdrage en daar bleef het bij. Er stond niets tegenover, het was eenrichtingsverkeer. Dat kan vandaag de dag niet meer. Businessclub De Wetering had dat heel goed begrepen. ‘Voor wat, hoort wat’ was het credo. Er werden verschillende activiteiten georganiseerd voor de aangesloten sponsors. En dat viel in de smaak. In 2013 telde de businessclub 110 sponsors. Nu zijn dat maar liefst 260. “Dat is meer dan een verdubbeling. Zestig procent komt van buiten Genemuiden. We zijn een keer zo groot geworden. Maar we blijven met beide benen op de grond staan. We blijven normaal doen. Dat is de kracht van onze businessclub. Van het bestuur en de leden. En we hebben weinig veranderingen in het bestuur. Dat is een goede basis om verder te groeien. En je moet altijd de balans zien te vinden. Je moet niet elke veertien dagen een activiteit plannen. Dan worden sponsors evenementenmoe.” 

Geld voor de hele vereniging

Businessclub De Wetering brengt geld in het laatje bij Sportclub Genemuiden. Het geld is zeker niet alleen bestemd voor het eerste elftal. “Wij hebben geen aparte stichting die het sponsorgeld beheert. Wij geven het geld aan het bestuur van Sportclub Genemuiden. Die verdeeld dat over de verschillende afdelingen binnen de club. Dit is zo afgesproken. Als je dan een goed resultaat behaalt als businessclub, dan geeft dat nieuwe energie.” 

Delen en vermenigvuldigen

De groei van Businessclub De Wetering is ook buiten Genemuiden zeker niet onopgemerkt gebleven. “Sommige clubs, vooral uit het noorden, hebben belangstelling getoond en vroegen zich af hoe we zo zijn gegroeid. Dat is niet zo moeilijk. Ons credo is en blijft: ‘Als je niet kunt delen, kun je ook niet vermenigvuldigen’. Je moet niet alleen ophalen, maar ook wat geven. We hebben een goede organisatie en zitten er consequent dicht op. Als een bedrijf belangstelling heeft, dan zitten we binnen 48 uur op de stoel bij deze potentiële sponsor. Ja, dat kost wel tijd. Daar moet je overdag tijd voor vrijmaken of ’s avonds.” Daarnaast zijn er ook banden met businessclubs van andere verenigingen. Met Businessclub IJsseldelta van Go-Ahead Kampen werd op 14 juli een premium event opgezet. “Dat was een luxe event. Sommige bedrijven zijn sponsors van beide verenigingen. Wat is er mooier dan de verschillende sponsors nog dichter bij elkaar te brengen en verbindingen te leggen?” 

Veilingavond

Van Dijk beschouwt de culinaire veilingavond van Businessclub De Wetering nog steeds als een van de hoogtepunten. Op deze vrijdagavond op 8 maart 2019 werd veel geld binnengehaald voor het verbeteren van de accommodatie. Per stoel moest 100 euro worden afgetikt. Daarvoor kreeg je van 18.00 tot 00.30 uur gratis eten, drinken, entertainment en een veiling tijdens het slot van de avond. Tijdens de veiling gingen 53 items onder de hamer. “We zijn niet bang om ergens in te stappen. We zijn er toen volledig voor gegaan. ‘We gaan de tent vol verkopen’, was de overtuiging van ons allemaal. We hebben toen veel geld geïnvesteerd in een tent, artiesten, licht en geluid. Het was een geweldige avond met een mooie opbrengst. De avond heeft toen ruim 83.000 euro opgebracht. Daar kun je echt van genieten. Maar we zouden deze avond maar gepland hebben in coronatijd. Dan hadden we 60.000 euro in de sloot gegooid”, lacht Van Dijk. 

Reservebank

Tijdens de coronaperiode lagen de activiteiten lange tijd stil. In deze tijd werden de leden door het bestuur van de businessclub zeker niet vergeten. Zo werden sponsors op verschillende manier in het zonnetje gezet. “In de coronatijd wilden we wat terugdoen. Dat werd enorm gewaardeerd. Soms zeggen ze wel eens: ‘Uit het oog is uit het hart’. Wij proberen in het hart van onze leden te blijven.” Op 30 juni kon Businessclub De Wetering eindelijk weer eens uitpakken met een evenement. Sportpark De Wetering was het decor van de Mid Summer Barbecue. “Toen waren er 290 bezoekers. Het was een van de drukst bezochte events ooit. Dat had zeker met corona te maken. Iedereen had op de reservebank gezeten.” 

Nog steeds groei

Van Dijk ziet de toekomst rooskleurig tegemoet. Onze businessclub blijft groeien. Nog steeds melden zich nieuwe leden aan. Het is toch een teken dat we wat goed doen. We blijven actief en blijven normaal doen met een mooie en enthousiaste groep bestuursleden met onze sponsoren als ambassadeurs. Wij gaan nog wel even door, er is niets mooier dan succes en trots aan Sportclub Genemuiden te verbinden.”