De spagaat tussen woningen bouwen en landschap behouden

De spagaat is helder: net zoals veel gemeenten zoekt Zwartewaterland bouwlocaties en tegelijkertijd wil de gemeente het buitengebied en de natuur sparen. Hoe moeilijk dat is blijkt donderdag tijdens een informatiebijeenkomst waarin de gemeenteraad de Omgevingsvisie bespreekt. Vier insprekers tonen de tegengestelde belangen feilloos aan.

Politiek en inwoners spraken de afgelopen jaren regelmatig met elkaar over de toekomst van Zwartewaterland. De uitkomst daarvan is de Omgevingsvisie die bijna klaar is. Daaruit voort komen uiteindelijk plannen voor de komende tientallen jaren. Al zijn die ‘niet in beton gegoten’, zoals dat tegenwoordig in politieke taal heet. 

Cor Pierik, bewoner Cellemuiden, grijpt de bijeenkomst van donderdag nog eens aan om te wijzen op de ‘onbarmhartige botsing tussen twee werelden’. Zwartewaterland wil in zijn ogen te veel woningen, fabrieken en zonneparken bouwen. Die gaan ten koste van natuur, boeren en de biodiversiteit. “Het helpt niet om de zaak vol te bouwen, als je daarmee groen vernietigt." Inspreekster Elsa Hof pleit voor meer ruimte voor agrariërs. Die moeten niet de dupe worden van andere plannen.

Ook Adriaan Velsink van erfgoedvereniging Heemschut wijst op de ‘verstening’. Volgens hem kiest Zwartewaterland voor te veel ontwikkelingen in het buitengebied. Hij noemt het bouwproject in de Driehoek. Ook vindt Velsink dat Zwartewaterland geen windmolens en zonneparken in Mastenbroek moet plannen. “Zwolle sluit de polder al uit…”, houdt hij de politiek voor. Velsink vindt ook dat Zwartewaterland nadrukkelijker moet uitspreken dat het tegen grootschalige woningbouw in Mastenbroek is. Maar als woningbouw buiten de kernen niet mogelijk is, wordt het zoeken naar bouwlocaties binnen de bebouwde kom. En daar zit ook niet iedereen op te wachten. Voorzitter Wilma de Jonge van de speeltuin aan de Hasselter Willem Egbertsstraat wil bijvoorbeeld dat de gemeente uitsluit dat die op termijn moet verdwijnen voor woningbouw. Ze wijst erop dat jong en oud geniet van de voorziening in haar straat.

"Anderen zeggen 'ga niet bouwen in het buitengebied'. Maar u zegt dat er ook binnen de bebouwde kom ruimte voor groen moet zijn", concludeert Astrid Dijkstra van de PvdA. “Inbreiden gaat voor uitbreiden, maar dat gaat dus niet altijd op…”, vat Marc Ooms van de ChristenUnie het gemoed van de lokale politiek samen. Genoeg stof tot discussie de komende jaren vermoedelijk. 

De gemeente werkt momenteel samen met veel belanghebbenden aan de ‘gebiedsgerichte aanpak buitengebied'. Daaruit moet straks blijken wat Zwartewaterland met het omringende platteland wil.