Nieuw rioolstelsel moet na plensbui wateroverlast voorkomen

HASSELT - De gemeente verbetert de komende jaren de riolering. Vooral in oudere wijken is dat hard nodig. Bij een stevige plensbui staan daar soms plassen in de straten. “Laten we wel zijn: de overstromingen in Limburg kwamen ook totaal onverwacht”, geeft VVD’er John Smits de urgentie aan.

De liberaal kwam donderdag met die opmerking tijdens een zogenoemde informatieavond. Ambtenaar Kroes sprak de politiek bij over de plannen die de gemeente heeft met de riolering. De komende dertig jaar investeert Zwartewaterland 45 miljoen euro in het verbeteren daarvan. Dat bedrag haalt de gemeente bijeen met de jaarlijkse rioolheffing.

Intern zijn voor de aanpak scenario’s opgesteld waaruit de gemeenteraad later een keuze moet maken. Het ‘pragmatische scenario’ lijkt het meest logische. 

Daarbij pakt de gemeenten vooral de wijken aan met de grootste problemen, zoals de Nieuwesluis en de omgeving Berkenlaan in Zwartsluis en de Gedempte Heve en Binnenlanden-West in Genemuiden. In de Nieuwesluis is de gemeente al aan de slag aan de Taanderij. In de toekomst worden andere straten op die nieuwe riolering aangesloten.

Lees meer over de riolering op pagina 3