Jachthaven De Molenwaard in Hasselt is afgelopen jaar druk bezocht. Op de foto waterrecreant Klaas van der Veen
Jachthaven De Molenwaard in Hasselt is afgelopen jaar druk bezocht. Op de foto waterrecreant Klaas van der Veen Leo Polhuijs

Toeristenseizoen afgelopen: megadruk op het water maar groepsbezoeken blijven flink achter

Het toeristenseizoen loopt op zijn eind. Vorig jaar gooide corona roet in het eten van de recreatiesector. Wat heeft 2021 Zwartewaterland in toeristisch opzicht gebracht?

In het Hasselt houdt onder meer Hanzestad Hasselt Marketing zich bezig met het toerisme. De organisatie verzorgt bijvoorbeeld de boeking van groepen. Heleen Eenkhoorn vertelt dat in 'normale´ jaren, zoals de  twee jaar voor de coronapandemie, rond de vierduizend bezoekers worden geregistreerd voor stadswandelingen, fietstochten of rondvaarten. 

''Vorig jaar werd vrijwel alles afgezegd. Ook 2021 was met 220 boekingen zeer mager. Nu de coronamaatregelen worden versoepeld, neemt het aantal boekingen weer toe. Op het water was het megadruk. Wij  weten dat, omdat we in Hasselt het liggeld in de haven innen", legt Eenkhoorn uit. De drukte op het water en de grote hoeveelheid campers is volgens haar logisch te verklaren. ''Mensen zijn buiten in hun eigen ruimte, dus van coronamaatregelen hebben ze dan niet zo veel last''. 

Klasien Hoekman van TIP Genemuiden, de organisatie in ´t Olde Staduus die ook toeristen verwelkomt, heeft een vrij nauwkeurig beeld van het aantal waterrecreanten. Ook TIP int namelijk de havengelden. In 2021 zijn zo'n duizend boten geregistreerd. 

Stomen

Klasien: ''Per boot praat je meestal  over twee personen, dus het aantal van duizend moet je verdubbelen om het totaalbeeld  te krijgen''. Volgens Klasien doen vooral de musea het goed. ''En als het stoomgemaal begin oktober weer gaat stomen, verwachten we ook weer toeristen. Verder trekken onze folders met fiets- en wandelroutes veel belangstelling."

''Op de camping zijn ook 's winters recreanten te vinden''

Aard Boessenkool van camping en jachthaven Molenwaard heeft 'niets te klagen' en is louter positief. ''De jachthaven ligt het hele jaar vol boten met mensen die de rust en gemoedelijkheid van onze omgeving waarderen. Ook de huisjes en trekkershutten op de camping waren vol bezet. Ook de komende tijd is er nog wel wat te doen. In de jachthaven liggen boten voor winteronderhoud en op de camping zijn ook 's winters recreanten''. 

Beheerder Evelien Kuilder van Sluuspoort in Zwartsluis vertelt dat de instelling 'erg veel last' heeft gehad van corona. ''Zo ontvangen we in het kader van ons educatieve programma vaak scholen, maar de schoolbezoeken lagen de afgelopen tijd zo goed als stil. 

Op dit moment komt het weer een beetje op gang. Ook ons bootje heeft niet gevaren en we konden geen exposities houden. Maar nu de coronasituatie verbetert, denken we dat we onze eerder geplande tentoonstelling Roots in 2022 door kunnen laten gaan''.

Leo Polhuijs