De sportzaal is voor een dag een kruispunt.
De sportzaal is voor een dag een kruispunt. Agnieten College

Veilig op de fiets naar het Agnieten College en terug naar huis

ZWARTSLUIS - Onder het motto ‘veilig van huis naar Zwartsluis’ besteedt Agnieten College aandacht aan het verkeer. Op school gaan leerlingen in gesprek over onveilige situaties op de thuis-schoolroute en welke rol ze daarbij zelf kunnen spelen.

Voor de eerstejaars kwam TeamAlert met het verkeersproject Kruispunt op school. De gymzaal werd omgebouwd tot een verkeersarena met in het midden een echt kruispunt. Hier gingen de leerlingen met elkaar de discussie aan. Jongeren zijn een risicogroep in het verkeer. De hersenen zijn nog niet volgroeid en daardoor zijn jze impulsiever en overschatten ze zichzelf. Jongeren laten zich ook makkelijk afleiden en zijn gevoelig voor groepsdruk. 

Om de tweedejaars hiervan bewust te maken, roept de school de hulp in van het Nationale Verkeerslab. In een nagebouwde studio moeten scholieren gevaarlijke verkeerssituaties verbeteren en diverse vragen in sneltreinvaart beantwoorden. Ook werden ze getoetst op verkeerskennis en ze moesten mobiliteitsvaardigheden.en coördinatieoefeningen en behendigheidstesten verrichten, waarbij een mobieltje op de fiets in de hand een centrale rol speelt.

De leerlingen uit de derde klassen worden gewezen op de risico's en gevaren van deelname aan het verkeer met alcohol op. Daarnaast wordt aandacht besteed aan agressie en asociaal gedrag door alcoholgebruik. 

De leerlingen krijgen handvaten om preventief te kunnen handelen in risicovolle situaties.