Gemeente wil meer jeugd behouden

ZWARTEWATERLAND - Jongeren die de afgelopen jaren naar elders verhuisden vinden Zwartewaterland een prettige en veilige woonomgeving. Dat blijkt uit een enquête over verhuismotieven van jongeren tussen 18 en 30 jaar. Het onderzoek biedt goede mogelijkheden om meer jongeren voor Zwartewaterland te behouden, vindt wethouder Knol. 

Veel jongeren verhuizen vanwege studie of werk naar de stad. Tussen 2010 en 2020 verhuisden er 753 jongeren meer naar elders dan er hier kwamen wonen. Veel verhuizingen zijn niet beïnvloedbaar. 41 procent is dat wel. “Over het algemeen denken jongeren positief over Zwartewaterland. Zo vinden veel jongeren dat de gemeente een prettig imago heeft en goed bereikbaar is’’, zo schrijft onderzoeksbureau Atrivé. 

Van de vertrokken jongeren overweegt ruim de helft op termijn terug te keren. Wel zegt 32% van deze groep alleen terug te willen keren onder voorwaarden. Die slaan vooral op het aanbod van betaalbare koop- en huurwoningen voor starters. Een passend woningaanbod is wat jongeren het meeste missen in Zwartewaterland.

De gemeente heeft een aantal knoppen om aan te draaien, zo schrijven de onderzoekers. Met de bestaande Starterslening, die uitkomst biedt wanneer starters de financiering van een woning niet helemaal rond krijgen, is Zwartewaterland op de goede weg.

KoopGarant

De gemeente gaat ook de mogelijkheid onderzoeken om woningen met KoopGarant te laten ontwikkelen. Met koopgarant koop je de woning voor minder dan de marktwaarde van een corporatie of ontwikkelaar. Wanneer je de woning weer wilt verkopen, koopt de corporatie of ontwikkelaar deze binnen drie maanden weer terug.

Verder wil de gemeente de doorstroming op de woningmarkt op gang brengen door meer levensloopbestendige woningen voor senioren te bouwen. Op die manier komen eengezinswoningen vrij voor starters.