'Bedrijvendokter' krijgt taakstraf

ZWOLLE (JPZ) – Een ondernemer uit Kampen en een 'bedrijvendokter' uit Genemuiden zijn donderdag tot taakstraffen veroordeeld voor faillissementsfraude. De ondernemer haalde zijn noodlijdende meubelzaak leeg vlak voor het aanstaande faillissement.

Dat bleek donderdag uit het vonnis van de rechtbank in Zwolle. De 72-jarige Gerard F. kreeg een taakstraf van 100 uur opgelegd. Hij haalde in het najaar van 2014 zijn Woon Outlet Lelystad BV leeg, liet een onderneming met alleen schulden achter en begon doodleuk een nieuw interieurbedrijf. 

Dit alles terwijl hij wist dat zijn onderneming op punt van omvallen stond. Ook ontvreemde hij de Chrysler Grand Voyager uit de boedel. Met zijn nieuwe bedrijf ging het ook niet al te best. 

Eind 2019 werd hij veroordeeld voor een poging tot het veroorzaken van een ontploffing in zijn meubelzaak n Lelystad. De curator wist via een civiele rechtszaak eerder al af te dwingen dat F. in 2017 ruim 88.000 euro terug in de boedel stortte. 

Chrysler kwijt

Ook raakte hij zijn Chrysler kwijt. Omdat hij nooit de administratie van de Woon Outlet overlegde, is onbekend gebleven welk bedrag hij precies gefraudeerd heeft, zo stelt de rechtbank.

De 52-jarige 'bedrijvendokter' Klaas H. krijgt dezelfde taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden. De man hield onder andere de administratie voor twee bedrijven niet goed bij, waardoor de curator geen goed zicht op de situatie kreeg. Ook gaf hij de curator vervalste financiële informatie. De rechtbank acht bewezen dat hij meewerkte aan de faillissementsfraude.

Tegen de twee waren taakstraffen geëist.