OVG-leerlingen werken mee aan de opbouw van de Veerpoort.
OVG-leerlingen werken mee aan de opbouw van de Veerpoort. Erik Driessen

Bij opbouw historische Veerpoort heeft OVG zorgen over toekomst van ambachtelijk handwerk

(vervolg voorpagina)

HASSELT - Veldman kent ook wel een verhaal. Dat stamt uit 1657. "Toen stonden hier aan de overkant Zwolse soldaten. Die vuurden zeker achthonderd kogels af op Hasselt. Daarbij kwamen twee inwoners om het leven. De aanleiding voor dat bombardement was de ruzie tussen Zwolle en Hasselt over de brug die Hasselt wilde bouwen."

"Tijd heelt alle wonden", glimlacht wethouder Rietman. Hij roemt de samenwerking tussen organisaties zoals de Historische Vereniging en de Archeologische Werkgroep Zwartewaterland. Bovendien krijgt Bouwbedrijf Kijk in de Vegte bij de bouw assistentie van leerlingen van Opleiding Vereniging Genemuiden (OVG). Momenteel werken een leerling-timmerman en een leerling-metselaar mee aan de Hasselter Kaai.

Indrukwekkende omvang

“Voor ons een prachtig project…”, zegt Freddy Buitenhuis van de OVG. Hij schat dat zeker dertigduizend nieuwe stenen en tienduizend oude stenen worden gebruikt bij de Veerpoort. Die krijgt zo langzamerhand een indrukwekkende omvang. “We denken nu na over een constructie waarbij mensen onder de poort kunnen doorlopen”, zegt Buitenhuis. Zorgen heeft de OVG-man ook. De instroom van metselaars is nihil. “Dat is echt een drama. Jongeren lopen steeds minder warm voor de techniek. Daarom werken we aan een project waarmee we straks langs de basisscholen gaan, zodat we de jeugd laten zien hoe mooi dit vak is. De schaarste is momenteel zo groot dat metselaars in het westen van het land 85 euro per uur verdienen. En dat is nog terecht ook, want dit is een prachtig ambachtelijk vak.”