'Bouwen in Driehoek doen we voor de geldbuidels'

HASSELT – “Bouwen in de Driehoek doen we voor de geldbuidels van mensen die hier niet wonen en die ons niet kennen. En dat gaat ten koste van de natuur in een heel bijzonder gebied”, houdt Marinus Burgmeijer de gemeenteraad donderdagavond nog eens een keer voor. Zwartewaterland is het met hem eens, zegt de kunstschilder, die al duizend handtekeningen op een petitie tegen het bouwplan heeft staan.

De Genemuidenaar spreekt donderdag de raad toe op zijn bekende rustige toon. Ondanks de vriendelijke voordracht neemt Burgmeijer keiharde woorden in zijn mond. “Moet het altijd groter en meer? In deze gemeente zijn de afgelopen jaren giga blokkendozen verrezen. Bij dat soort plannen wordt altijd gesproken over de werkgelegenheid. Maar werkloosheid bestaat bijna niet in Zwartewaterland, terwijl de weidevogelstand ondertussen is gehalveerd.”

Burgmeijer vindt dat het tijd is dat het tij keert. De natuur moet voorrang gaan krijgen. “Willen we de Driekhoek verkrachten of koesteren? Dit is een uniek stuk natuur met alleen al 43 verschillende vogelsoorten. Laten we zuinig zijn op wat we nog hebben en geen luxe woningen bouwen op deze plek die veel cultuurhistorische waarde heeft. Zijn de alternatieven wel voldoende onderzocht?”

Ten hele gedwaald

Want Burgmeijer kent de voorgeschiedenis. Zwartewaterland heeft ooit grond geruild met de projectontwikkelaar en zit daarom vast aan bouwen in de Driehoek. “Kunt u ook begrip hebben waar we als raad voor staan?”, vraagt VVD’er John Smits daarom aan Burgmeijer. “Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald”, luidt het scherpe antwoord.

Alfred Beens van de SGP wijst Burgmeijer erop dat het bouwplan afgelopen zomer is aangepast. Er komen minder woningen en er is meer aandacht voor de natuur. Ook dat overtuigt Burgmeijer niet. “Er moet gewoon helemaal niet gebouwd worden. Een nieuwbouwwijk in de Driehoek….wie verzint zoiets?”