Het pad langs de vijver krijgt de kmoende maanden steeds meer aankleding.
Het pad langs de vijver krijgt de kmoende maanden steeds meer aankleding. Erik Driessen

Cingellanden krijgt een 'park voor de hele wijk'

ZWARTSLUIS – Een gemeentelijke informatieavond over plannen in een wijk zijn doorgaans niet vrij van gemopper en bezorgde blikken. Bij de bijeenkomst over het nieuwe Cingellandenpad is daarvan vrijdagavond geen sprake. “Hooguit een paar mensen die vragen of we de bomen en de struiken laag willen houden…”, zegt Tineke van de Wetering, kerncoördinator voor Zwartsluis.

Ze spreekt behoorlijk veel buurtbewoners die een kijkje komen nemen. Eigenlijk zijn ze allemaal positief over de ontwikkeling in de wijk. Veel bewoners, waaronder die van De Schans, kunnen nu al een korte wandeling maken over het 250 meter lange pad. Dat krijgt de komende maanden nog een ander aanzicht, zodat het ook echt een ‘beweegpad’ wordt.

Initiatiefneemster Greet Generaal is ook aanwezig in Soos Esclusa, waar de inloop is. “Met mijn schoonmoeder kan ik geen ommetje maken in Zwartsluis. Zo kwam ik eigenlijk op dit idee”, kijkt ze nog even terug op de geschiedenis. Die aanloopperiode nam nogal wat tijd in beslag, maar het resultaat mag er zijn.

Binnenkort zorgt de hoogstambrigade bijvoorbeeld voor nieuwe bomen. Een deel langs het pad wordt ingericht als bloemen- en vlindertuin en in oktober plaatst de gemeente een aantal toestellen. Daarmee kunnen de oudere bewoners dichtbij huis werken aan de vitaliteit. “Mooi is ook de vissteiger die de hengelsportvereniging financiert en bouwt”, zegt Generaal, terwijl ze naar Wout Vinke kijkt.

Wensen zijn er ook nog, glimlacht Generaal als ze haar smartphone tevoorschijn tovert. “Dit is een speeltoestel voor jong en oud dat ik in Londen heb gezien. Dat zou hier ook geweldig zijn. We zoeken de verbinding tussen ouderen en jongeren. Maar voorlopig is dit toestel nog te duur" 

Net zoals een compleet wandelrondje rondom de vijver. "Ook dat hopen we zeker nog een keer te realiseren. Nu hebben we op advies van de Schans-bewoners voor deze kant van de vijver gekozen. Daar voelen de ouderen zich veiliger.”

Met Boomplantdag wordt dit jaar nog het extra groen aangebracht. Dan zijn veel voorzieningen langs het pad gereed. "Dan is dit echt een park voor de hele wijk…”, vat Van de Wetering het doel van het Cingellandenpad nog even samen.