Corrie uit Hasselt voor haar huisje met kleurrijke bloemen. ''Ik heb nooit zo over dat Engels nagedacht''
Corrie uit Hasselt voor haar huisje met kleurrijke bloemen. ''Ik heb nooit zo over dat Engels nagedacht'' Leo Polhuijs

'Ik snap lang niet altijd het Engels in de reclames. Laat ze maar gewoon Nederlands gebruiken'

HASSELT - Stay safe, Back to school, sale, Good to be home, Flower Fashion, CUinside....Als je door een willekeurige Nederlandse binnenstad loopt, vliegen de Engelse termen je om de oren en lijkt het soms wel of je in het Verenigd Koninkrijk bent. Vooral reclameteksten en uitingen van de horeca en winkeliers staan er bol van. Maar snappen we al dat Engels ook?

door Leo Polhuijs

Ook in het centrum van Hasselt kunnen je de Engelstalige teksten moeilijk  ontgaan. Voor Hennie hoeft het allemaal niet zo nodig. "Ik ken wel een beetje Engels maar spreek de taal zeker niet vloeiend'', zegt ze. ''Ik snap het ook niet altijd.  En dan denk ik voordat ik een winkel binnenstap: ''Waarom stellen jullie geen tekst op in het Nederlands''? We wonen immers toch in Nederland en niet in Engeland''? Hennie vindt dat we onze eigen taal niet moeten verloochenen. ''Maar ik ben bang dat het de jeugd niet veel kan schelen.  Engels wordt vooral gebruikt als het hip moet zijn en daar zijn jongeren wel gevoelig voor''. Toch denkt Hennie dat het Nederlands ondanks de stortvloed aan Engelse termen wel blijft bestaan. Misschien is Engels handig voor de toeristen? ''Ach, die snappen toch wel wat je bedoelt. En als ik in het buitenland ben, moet ik me ook aan de taal aanpassen''. Mevrouw S. Kuperus is het roerend met haar plaatsgenote eens. ''Ik hou van de Nederlandse taal en die moeten we niet zo laten verloederen. Natuurlijk zie je wel om welke artikelen het gaat en hoeveel ze kosten, maar ik snap lang niet altijd het Engels dat in de reclames staat. Laat ze maar gewoon Nederlands gebruiken, denk ik dan''. 

Overdreven

Kristel en Iris hebben dubbele gevoelens bij de vragen van deze krant. ''Interessante kwestie. Aan de ene kant denk ik dat Engels vooral wordt gebruikt om mensen ergens toe te verleiden'', zegt eerstgenoemde. ''Bijvoorbeeld om iets te kopen. Daarom zie het ook veel bij winkels. Maar soms is het wel een beetje overdreven''. Iris: ''Ik heb een oudere collega die zich vreselijk ergert aan al dat Engels. maar dan gaat het vooral om termen die met social media hebben te maken. Het hangt ook een beetje af van de plek waar je bent. In elk geval is Engels een wereldtaal die je steeds meer hoort. Sommige woorden, zoals sale, zijn al behoorlijk ingeburgerd'. 

Kristel: ''Mijn opa stoorde zich altijd vreselijk aan Engels termen. Maar of de Nederlandse taal verloedert? Dat klinkt ook weer zo negatief. In elk geval verandert de taal steeds weer''. Corrie is verbaasd over de vragen van de verslaggever. ''Ik heb er eigenlijk nooit zo over nagedacht en ik heb er ook niet erg veel moeite mee'. Het gebruik van Engels is me niet zo opgevallen, maar nu je het zegt... De verengelsing is al langer aan de gang en een aantal woorden raken we gewoon niet meer kwijt. Dus daar zullen we aan moeten wennen''.

''In ieder geval verandert de taal steeds weer''
Leo Polhuijs