Gierzwaluwexpert blij met Wachters in de Weide.
Gierzwaluwexpert blij met Wachters in de Weide. Henk Jan Overmars

Woontorens Wachters in de Weide bieden ook onderdak aan steeds zeldzamere gierzwaluwen

HASSELT – Als de bouw van de twee woontorens ‘Wachters in de Weide’ naar wens blijft verlopen, krijgen de eerste bewoners in mei de sleutels. Tegen die tijd hebben ze als het goed is gezelschap van gierzwaluwen. Daarvoor zijn vorige week nestkasten in de buitengevel geplaatst. 

Gierzwaluwen zijn holenbroeders en broeden in Nederland alleen in muurholten en onder dakpannen. Door afbraak, renovatie en isolatie van oude panden verdwijnen deze broedmogelijkheden vaak. Hierdoor komt de populatie in gevaar. De Gierzwaluwen Werkgroep zet zich al jaren in door het aanbrengen van nestkasten en nieuwe broedgelegenheden. 

Omdat het bij nieuwbouw mogelijk is neststenen te integreren, heeft projectontwikkelaar WVG Ontwikkeling BV dit meteen in het ontwerp van architect, Linde Architectuur opgenomen. Hierdoor metselt Knol Bouw dertig neststenen in de buitenmuur. 

De nestkasten moeten aan de oostzijde of noordzijde van een gebouw geplaatst worden. De zuid- of westkant is te warm. Daarom worden ze alleen opgenomen bij de toekomstige huurappartementen ‘Schout'. Soortgelijke kastjes aan de zuidgevels van gebouw Heraut zijn zonder broedplaats om daarmee de architectuur van beide gebouwen gelijk te houden. Omdat een gierzwaluw een hele schone vogel is, heeft WVG besloten om juist in deze broedplaatsen te voorzien. "Het is geweldig positief dat dit bouwteam de gierzwaluwen zoveel ruimte geeft. Daarnaast is het een fantastische plek, ook voor de gierzwaluw” aldus gierzwaluwdeskundige Hendrik Snel uit Meppel.