Acht procent van de inwoners van Zwartewaterland drinkt te veel.
Acht procent van de inwoners van Zwartewaterland drinkt te veel. Leo Polhuijs

Reacties uit Zwartewaterland op onderzoek: '8 Procent drinkt te veel? Dat valt me nog mee!'

(door Leo Polhuijs)

ZWARTEWATERLAND - De Stadskoerier meldde het vorige week al: 8 procent van de inwoners van Zwartewaterland drinkt overmatig veel alcohol. Voor mannen komt dit gemiddeld neer op 21 glazen per week, voor vrouwen op 14. De gegevens kwamen naar voren uit een vierjaarlijks onderzoek dat werd uitgevoerd in het kader van de Gezondheidsmonitor van de GGD’ s, RIVM en Centraal Bureau voor de Statistiek. 

‘’Oh, dat vat me nog mee, ik dacht dat het percentage hoger was en dat het wel op 15 zou liggen’’, zegt een inwoonster van Zwartsluis desgevraagd. Zij wil niet met haar naam in de krant omdat ze als verpleegkundige in het ziekenhuis werkt.

Schrik regelmatig

‘’Ik schrik regelmatig van de gevolgen van drankmisbruik. Als je ziet hoeveel mensen het ziekenhuis binnengebracht worden omdat hun lichaam is verwoest door de alcohol…"

"Mensen die zichzelf niet meer kunnen verzorgen, die alleen wonen en niemand hebben en van wie het lichaam het gewoon opgeeft door het vele drinken. Vreselijk. Ook op feestjes zie ik regelmatig dat jongeren zich bezatten’’. Heeft de gemeente een taak, om iets aan het alcoholprobleem te doen? ‘’Niet direct. Ik geloof eerder in het goede voorbeeld, dat ouders moeten geven."

Alles met mate

De heer Van de Kamp uit Genemuiden merkt in zijn eigen omgeving niet veel van mensen die te diep in het glaasje kijken. ‘’Zelf drink ik natuurlijk wel eens een wijntje of een biertje. Maar alles met mate. Ik denk dat ouders en jeugd samen verantwoordelijk zijn voor een verantwoord alcoholgebruik."

Dat vindt ook Gijs Huisman uit Hasselt, die deze krant toevertrouwt dat hij ‘’ook wel eens iets drinkt’’. Ouders hebben ook volgens hem een belangrijke verantwoordelijkheid als het gaat om verantwoord alcoholgebruik. ‘’Ik merk zelf trouwens niet zoveel van alcoholmisbruik, maar ik denk dat dit verschijnsel zich dan ook vooral voordoet achter de voordeur of in de kroeg’’. 

Feestjes

Mevrouw Boot uit Genemuiden vertelt dat ze ‘’af en toe’’ op feestjes wel eens iets heeft gemerkt van mensen die een slok te veel op hebben. 

‘’Maar door corona worden er niet veel feestjes meer gehouden en daarom zie ik ook niet wat mensen naar binnen werken. Op straat merk ik eigenlijk niets van mensen die te veel op hebben, maar een kenmerk van een probleemdrinker is natuurlijk ook dat het drinken zich in het verborgene afspeelt."

"Mijn indruk is dat het in Zwartewaterland allemaal wel meevalt. In ons gezin of in de directe familie kom ik gelukkig geen problematisch gebruik tegen. Maar ik heb wel eens gehoord dat iemand uit de vriendengroep van mijn zoon met een delirium naar het ziekenhuis is afgevoerd. En dat gebeurde niet één keer, maar vaker. Ik denk dat opvoeders de eerst aangewezen mensen zijn om jeugd te wijzen op de gevaren van alcohol. Maar de scholen zouden ook iets kunnen doen. Vooral de basisscholen. Als je pas op de middelbare school voorlichting gaat geven, ben je al te laat.”

Met de 8 procent behoort Zwartewaterland overigens niet bij de gemeenten waar het meest wordt gedronken. In deze regio is dat Meppel.