Gemeente pakt vooral 'excessen' coronapas aan

REGIO – Gemeenten in deze regio kijken bij de handhaving van de plicht op coronatoegangsbewijzen vooral naar het ‘herhaaldelijk en opzettelijk’ negeren van de regels. Burgemeesters richten zich op excessen, zegt Veiligheidsregio IJsselland. Ze voeren volop gesprekken met de horeca.

Volgens burgemeester Snijders van Zwolle, voorzitter van de veiligheidsregio, verlopen de gesprekken over het algemeen constructief. “We zoeken samen naar een goede invulling van de landelijke regels. Met begrip voor elkaar, want ook wij als burgemeesters zien dat dit wel weer echt een extra opgave is voor de horeca. We kijken dus lokaal op welke manier de horeca geholpen kan worden met de toetsing van het coronatoegangsbewijs en de andere regels.` 

De gemeente gaat bij excessen bestuurlijk optreden om de naleving te bevorderen. “Deze werkwijze gaat uit van vertrouwen en doet recht aan de inspanningen die het overgrote deel van de ondernemers en instellingen doet om de maatregelen na te leven. Waar het niet goed gaat, wordt de verantwoordelijke aangesproken en waar nodig gehandhaafd.”

Wat kost de transitie? (vervolg pag. 1)

HASSELT - Martijn Riezebosch van het CDA stelde de meest prangende vraag rond de energietransitie: wat gaat het de inwoners kosten? Dat inzicht is nog niet scherp, zeggen de deskundigen. 

Ze wijzen er wel op dat isolatiemaatregelen zichzelf terugverdienen, net als de overstap op een warmtepomp. Een addertje onder het gras is er ook: een warmtepomp is in vijftien jaar terugverdiend, maar hoe beter de isolatie, hoe langer die terugverdienperiode is.