Succesvolle methode tegen jeukrups

REGIO - Drie noordelijke provincies en een aantal gemeenten, waaronder Steenwijkerland, hebben mogelijk de oplossing voor de eikenprocessierups gevonden. Bij deze nieuwe methode wordt gebruik gemaakt van specifieke geurstoffen. 

Deze geurstoffen lijken op de geurstof die de vrouwelijke vlinder uitscheidt, zodat mannelijke vlinders de vrouwtjes vinden en met ze kunnen paren. Door deze geurstof in geconcentreerde vorm en aangepaste formule in de boom aan te brengen, raken de mannetjesvlinders zodanig verward, dat ze de vrouwelijke vlinders niet meer opmerken en er geen paringen volgen.

In de betrokken gemeenten blijkt nu een groot verschil tussen lanen waar deze methode wel of niet is toegepast. De geurstoffen zorgen voor een forse teruggang van het aantal nieuw gevormde eikenprocessierupsen. Op de speciaal behandelde lanen verminderde het aantal rupsen met de helft.

Stedelijk gebied

Juist in stedelijk gebied, waar weinig ruimte is voor natuurlijke vijanden, kan deze methode de oplossing vormen om overlast van eikenproces tegen te gaan.